Velferd

VERST VINTERSTID: Det er særlig på vinterstid at eldre og rullestolbrukere har utfordringer med å bevege seg der vedlikehold, som snømåking, er dårlig.

Dårlig veidrift rammer eldre og rullestolbrukere

Dårlig veivedlikehold kan i verste fall hindre eldre og rullestolbrukere i å delta i samfunnet på lik linje med andre, viser en ny rapport.

Publisert

Det er Transportøkonomisk institutt (TØI) som står bak undersøkelsen der det kommer frem at vedlikehold og drift av gang- og sykkelveier påvirker de myke trafikantenes framkommelighet og reisevalg i stor grad. Det gjelder særlig for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, da gjerne rullestolbrukere.

For eldre og rullestolbrukere skaper varierende føreforhold uforutsigbarhet og utrygghet. Det påvirker særlig fremkommelighet og hvorvidt de går ut i det hele tatt. Dårlig eller manglende drift og vedlikehold blir dermed en hindring for å bevege seg ute og delta i samfunnet på lik linje med andre.

Rapporten er basert på en intervjuundersøkelse blant gående, syklister, seniorer og rullestolbrukere i Kristiansand, Oslo, Stavanger og Trondheim. Det er kun to rullestolbrukere som er med i studien, men deltakerne trakk på erfaringer fra andre rullestolbrukere. Forsker Maja Karoline Rynning ved TØI understreker imidlertid at det er behov for mer forskning.

– Det var en liten, men viktig, gruppe rullestolbrukere i vårt utvalg. Vi anbefaler at det gjennomføres flere undersøkelser blant rullestolbrukere flere steder i landet, sier forsker Maja Karoline Rynning.

Vinteren er verst

Deltakerne i studien pekte på vinterforholdene som særlig utfordrende. For rullestolbrukerne i undersøkelsen blir manglende brøyting et hinder for å bevege seg ute og å delta i samfunnet på lik linje med andre.

Rullestolbrukerne som er intervjuet peker på flere utfordringer på vinterstid, og manglende drift skaper ytterligere utfordringer – både når man kjører rullestolen og når man velger bil. For eksempel er det ofte ikke mulig å bruke heiseanordningen på bilen hvis parkeringsplassen er dårlig brøytet, eller det kan være oppsamlet snø eller glatt ved stolpene der man skal trykke på grønn mann. En annen utfordring var at det hendte at det ble måkt snø over på handikapparkeringen.

Et annet problem var overvann, fordi det kan skjule hull og ødelegge rullestolen. På den måten kan rullestolen sette seg fast, eller den kan kortslutte på grunn av vannet. Ujevnheter i asfalten gjør dessuten at rullestolen rister mye, noe som kan gi smerter eller ubehag i kroppen. Det hender dessuten at rullestolen velter som følge av ujevnhetene. For en med rullator er det ifølge rapporten omtrent umulig å komme frem under slike forhold.

Sommerutfordringer: Ujevnheter og brostein

Om sommeren er det først og fremst ujevnt dekke og hull i asfalten som skaper problemer, særlig for seniorer og rullestolbrukere. Ujevnt dekke som sprukken asfalt, hull, stort tverfall og ujevn belegningsstein er et problem hele året, og gjør at flere er redde for å falle. Noen av deltakerne sa at slike forhold gjorde det umulig å gå ut med rullator. Når deltakerne opplever dette går de rundt, ut i vegbanen eller velger en annen rute. Dessuten kommer det frem at mye grus er ubehagelig å gå på, ifølge seniorene.

Powered by Labrador CMS