internasjonalt eu
Datadirektivet til høring
Europabevegelsen tar initiativ til en høring i Parlamentet om EUs datalagringsdirektiv etter at det er avdekket svakheter ved det. Høyre har samtidig utsatt behandlingen.
- Det vil mest sannsynlig komme endringer, sier leder av Europabevegelsen, Paal Frisvold, til Aftenposten.
De svakhetene som skal være oppdaget i direktivet som EU godkjente allerede i 2006 er blant annet at det kan virke konkurransevridende mellom teleselskapene. Dessuten skal ikke direktivet ha ført til økt oppklaring av kriminalitet.
- Vi vil jobbe aktivt inn mot EU om eventuelle endringer som måtte komme, men det står ikke i motstrid til å implementere direktivet nå. Selv om direktivet ikke er perfekt, sikrer det likevel en harmonisering i Europa i bekjempelsen av organisert kriminalitet, sier Frisvold til Aftenposten.
Høyres leder Erna Solberg sier at det på bakgrunn av rapporten ikke lenger en noen hast med å ta en beslutning om direktivet - som ville ha kommet på landsmøtet i mai - og at de signalene som har kommet neppe vil innebære store endringer i det.
- EUs evaluering kommer i september, mens en norsk beslutning kommer tidligst i november. Vi vil derfor ha EUs konklusjoner på bordet før vi tar stilling til regjeringens proposisjon, sier Solberg til Aftenposten.
Høyre har hatt store problemer med dette direktivet internt, spesielt på grunn av forhold omkring personvern. I mars valgte fem av seks fylkesårsmøter i Høyre å utsette behandlingen av direktivet, skriver NTB.
Ap er avhengig av støtte for å få vedtatt direktivet, etter som koalisjonspartnerne SV og Sp går imot. Det vil si at partiet trenger støtte fra opinionen - det vil i dette tilfelle si fra Høyre - for å få flertall i Stortinget for det.