Samfunn

DNB-sjef Rune Bjerkes bonus er den siste av en lang rekke lederbonuser som skaper offentlig storm.

Deler ut bonus til alle

DnB og Kongsberg­gruppen deler ut bonus til alle sine medarbeidere i gode år. Å la alle ansatte få glede av overskudd blir stadig mer utbredt i næringslivet, men i statseide selskap er det mindre vanlig. Både Ap og KrF åpner nå for overskuddsdeling også der staten er storeier.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet om lederlønnsordningene i de selskapene som forvaltes av staten er et tema som stadig er oppe til debatt. Den foreløpig siste akt i debatten kom når DNB-sjef Rune Bjerke mottok en bonus mange mente var umusikalsk, særlig med tanke på at han kort tid i forveien hadde forespeilet både kunder og aksjonærer at det ville bli nødvendig med et spleiselag for at banken ikke skulle bli skadelidende som en følge av nye og strengere bankkrav.

Les også dagens leder: Krev bonus til ansatte

En løsning for å gjøre bruken av bonuser mer rettferdig er at man deler noe av overskuddet på alle ansatte i bedriften uavhengig av den direkte måloppnåelsen som kan spores tilbake til hver enkelt, såkalt overskuddsdeling. En spørrerunde Ukeavisen Ledelse har gjort blant børsnoterte selskaper der staten har en betydelig eierandel tilsier at det hos de aller fleste er svært uvanlig å dele utbyttet med alle ansatte i selskapet, uavhengig av hvor mye de selv har direkte bidratt til overskuddet. Bare DNB og Kongsberg-gruppen har en ordning der det skjer en automatisk deling med alle ansatte.

Dette er starten på en artikkel hentet fra denne ukens utgave av Ukeavisen Ledelse. Resten kan du lese i e-avisen. Er du ikke abonnent? Registrer deg her og få første måned gratis.

Powered by Labrador CMS