Internasjonalt

Den nordiske modellen – en supermodell for hele verden?

Norden begeistrer med sin solide økonomiske utvikling, som er kommet ikke på tross av, men takket være de sterke velferdsstatene, skriver professor Stein Kuhnle i siste nummer av magasinet Velferd.

Publisert Sist oppdatert

Den såkalte «nordiske modellen» er mer i vinden internasjonalt enn noensinne. Det har ikke alltid vært slik.

I desember 2006 skrev det innflytelsesrike, liberale ukemagasinet The Economist en knusende analytisk kommentar om at «it is widely thought that the Nordic countries have found some magic way of combining high taxes and lavish welfare systems with fast growth and low unemployment….Yet, the belief in a special Nordic model, or «third way», will crumble further in 2007».

Likevel, i februar 2013, er The Economist åpenbart, og uten referanse til sin tidligere tro på modellens forfall, kommet på andre tanker. En skjegget viking, med en hjelm som historisk neppe ble brukt, pryder forsiden, ledsaget av tittelen «The next supermodel: Why the world should look at the Nordic countries». Budskapet er at politikere fra både høyre- og venstresiden i andre deler av verden kan lære av de nordiske landene.

Går som varmt brød over verden

Nordiske massemedier fulgte opp The Economist sin nye, oppsiktsvekkende spesialrapport om de nordiske landene.

Aftenposten hadde et helsides oppslag om at «Norden blir den nye supermodellen». I Berlingske Tidende (17.02.2013) skriver den forhenværende Venstre-ministeren Bertil Haarder en kronikk om «Nordisk renæssance», med følgende ingress: «Norden er cool. Svensk musik, norske og islandske bøger, finske skoler og danske film går som varmt brød verden over. Sammen er vi stærke. Lad os arbejde mere og mere sammen. Lad oss sætte det populære nordiske «brand» på lystavlen». Kronikken er ikke langt unna å minnes den norske enkedronningen Margrete I, som samlet de skandinaviske kongedømmene i det som ble Kalmarunionen (1397-1523). Haarder argumenterer seg fram til ønsket om tettere nordisk samarbeid og viser til visjonære fremstøt for et nordisk statsforbund eller dannelsen av de «nordiske fællesskaber».

Også Süddeutsche Zeitung, Tysklands kanskje beste dagsavis, viet Norden en helside (12.02.2013) om «Oasen des Wohlstands» og «Vorbild Skandinavien»: Norden begeistrer med sin solide økonomiske utvikling, som er kommet ikke på tross av, men takket være de sterke velferdsstatene.

Les hele Stein Kuhnles artikkel av om den økende interessen for den nordiske modellen i Velferd 3-2013. Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Powered by Labrador CMS