pårørende

Den syke elefanten kan ha mange diagnoser

Det er prisverdig at Virke ved Vibeke Hammer Madsen tør å utfordre til debatt om sykefravær og IA avtalen, skriver Pårørendealliansens Antia Vatland.

Publisert Sist oppdatert

SYNSPUNKT De siste dagene har også politiske ungdomspartier og andre aviser og nettaviser hengt seg på. Vi har et sykefravær som er høyt sett mot andre land vi kan sammenlikne oss med og vi bør stille spørsmål ved det, lete etter årsaker og se hvor vi kan finne løsninger. Sykelønnsordningen skal være en ordning for de som trenger det. Vi vil peke på noen årsaker til sykefravær som ikke er kommet opp enda og som må opp på radaren. Det er sykefraværet til arbeidstagere som er pårørende til noen som trenger dem.

Hvem er de pårørende? Her gjelder det personer som aktivt og over kort eller lang tid bistår syke og eldre i sin private tid. Det er de som blir foreldre og pårørende i samme øyeblikk fordi barnet deres aldri komme til å klare seg alene. Det er mange av oss når våre eldre begynner å skrante og trenger bistand i sine hjem som de skal bo lengst mulig i. Det er søster til en bror med psykiske utfordringer eller kone til en mann som utvikler demens. Det er han som får hjem en slagrammet kone eller en alenemor med 2 barn med autisme. Det er når livet tar en annen vei etter en ulykke eller en diagnose.

Omsorgens pris

I Pårørendealliansen har vi startet arbeidet med å synliggjøre og forbedre vilkår for landets pårørende. Nær 800.000 mennesker er nærstående til noen som er syke eller eldre, i hele eller deler av livet. De hjelper dem og gir dem omsorg og bistand med nær 110 000 årsverk, noe som er nær 50 % av hva kommunene selv yter med 135 000 årsverk.

Vi gjennomførte en spørreundersøkelse til pårørende i Pårørendeundersøkelsen 2016, hvor vi fikk svar fra 3.127 personer mellom 15 - 85 år. 90 prosent var i aldergruppen 31-70 år det vil si i arbeidsfør alder og nær 92 % var kvinner. Hovedfunn ble presentert 31 mars med blant annet helseminister Bent Høie tilstede.

Nær 50 % av de som svarte var i heltidsarbeid og 19 % var deltidsarbeidende. Disse yter altså sin pårørendeomsorg mens de er i arbeid og forsøker å sjonglere arbeid og omsorg og eget liv. 1 av 4 kan hjelpe så mye som mye som 30 t eller mer i uken (80 % stilling), i tillegg til sin betalte jobb.

Det de svarer om effekten av dette, er det som gir grunn til uro vedrørende sykefravær:

Først brukes gjerne ferie, helger og avspasering. Så svarer 60 % av de som er i arbeid at

  • 41 % har brukt egenmeldinger
  • 20 % har vært sykemeldt under 14 dager
  • 25 % har vært sykemeldt over 14 dager

Vi ser her et bilde som ikke er friskt men hva er det symptomer på? De som har svart her sier at de mest medvirkende årsaker til dette er:

  • Stress ved å balansere jobb og omsorg
  • Ikke får nok hjelp til den de er pårørende til
  • Får dårlig egenhelse
  • Bekymringer for økonomi
  • Bekymringer for påvirkning for familie og livssituasjon

Som om ikke dette er nok så svarer mange dette når vi spør om hvordan dette har påvirket eget arbeidsliv

  • Er langtidssykemeldt
  • Går på AAP
  • Blitt uføretrygdet
  • Har sagt nei til karrieremuligheter
  • Har gått ned i stilling

Og ja – dette er kvinnerelatert siden mange av de som har svart er kvinner. Kan vi her se en av årsakene til at kvinner er mer sykemeldt enn menn og hvorfor flere kvinner jobber deltid?

Friske arbeidstakere sykmeldes fordi deres syke og eldre ikke får nok hjelp over tid.

Hva ser vi konturene av her? Jo en gruppe arbeidstagere som yter omsorg til syke og eldre (ikke barn som er friske og vokser opp til å klare seg selv) og som selv ender opp med å bli sykemeldt på grunn av dette, og ikke bare sykemeldt, men kanskje helt ramle ut av arbeidslivet som uføre.

Helseministeren kalte det en udetonert velferdsbombe. De friske – som vil jobbe fordi på jobb er de seg selv og ikke bare en «pårørende – blir sykmeldt av å hjelpe syke.

Vi har ikke ekstrapolert tallene oppover til å regne på om hva dette kan bety for 70 % av en gruppe på 800 000 som er i jobb heltid eller deltid, men det er klart at her er det store tall som skjuler seg om dette er tendensen.

Kostnadene betales på mange områder

Arbeidsgiverne betaler for alt sykefravær under 16 dager. Staten betaler for alt over 16 dager. Og kommunene – de slipper unna med både alt omsorgsarbeidet som pårørende gjør OG med å ikke tilby nok tjenester for å avhjelpe pårørende når det røyner på.

Dette har en pris og det er her det er på tide å se på noe av som gjør pårørende «syk»:

  • Hvordan har de pårørende det som arbeidstagere når noen nær dem trenger dem?
  • Har vi de riktige virkemidlene med i en IA avtale?
  • Hvordan virker kommunenes sparetiltak innen helse og omsorg inne på enkeltmennesker og familier, også når de får gå utover enkeltmenneskers arbeidsliv
  • Hvorfor er det særlig kvinner som tar denne omsorgen i slutten av sin karriere?
  • Hvorfor får de samme kvinnene som mamma, kone eller datter tildelt færre tjenester fra det offentlige enn som far, partner eller sønn?
  • Hvordan kan vi få til et mer pårørendevennlig arbeidsliv?

Behov for å modernisere arbeidslivet

For det siste trengs. Samme dag som vi la frem Pårørendeundersøkelsen la Regjeringen frem Perspektivmelding. Vi må jobbe lenger og mer. Vi trenger alle mann i arbeid og vi lever lenger som eldre, og med det også lenger som syke. Medisinske fremskritt gjør at vi har syke og eldre mennesker som trenger oss i vårt liv lenge i dag, samtidig som vi trenger 2 i arbeid i familiene og man politisk har en villet satsning på hjembasert omsorg. Dette er komplekse føringer som virker inn på hverandre og får samfunnsøkonomiske konsekvenser når det legges sammen.

Derfor må vi ta en Stopp! Vi i Pårørendealliansen ser behov for å løfte frem dette inn i sykefraværsdebatten fordi vi tror det angår mange flere enn det vi har vært klar over. I EU har man allerede anerkjent dette og levert en innstilling i april 2017 for å se på og modernisere arbeidslivet til å kunne beholde folk og særlig kvinnene i arbeid, også i perioder hvor de trengs mer på hjemmefronten. Fleksibilitet og smidige løsninger trengs og vi må tenke nytt.

Uten endring, ingen forandring

Pårørendealliansen tror ikke at dette nødvendigvis betyr nye velferdspermisjoner eller at arbeidsgiverne nå skal betale for hjelpe syk mor eller rusavhengig mann. Det gjør for så vidt mange arbeidsgivere allerede i dag! Vi tror på at her kan mye endres med å se på dette og ta tak i disse «»lavt-hengende fruktene på dette området innen sykefravær.

Vi trenger at Virke, NHO, LO, Negotia og mange andre parter blir med og ser på dette i et overordnet perspektiv. Vi trenger at det løftes opp og inn som en del i en Nasjonal strategi for pårørende og familieomsorg, hvor man planlegger for at pårørende også klarer seg i arbeidslivet uten å miste helse, økonomi og pensjon med mer.

Hvis vi fortsetter som nå er vi redd for at dagens sykefravær ikke vil gå ned tross alle iherdige forsøk. For vi sier som en av de som besvarte undersøkelsen skrev: «Jeg kan sykemeldes fra jobben men ikke fra å hjelpe han jeg er pårørende til. Og det både vil og må jeg for ingen andre gjør det»

Her er en av de diagnosene til den syke elefanten. Nå må vi begynne å finne medisinen som virker!

Anita Vatland

Leder i Pårørendealliansen.

Les alle hennes innlegg her.

Powered by Labrador CMS