Samfunn

Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo.

Det blir rekordlav rente fremover

Norges Bank rikker ikke på renta. Styringsrenta blir liggende uendret på 0,50 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Norges Bank offentliggjorde onsdag hovedstyrets rentebeslutning. Sentralbanken beholder styringsrenten uendret på 0,50 prosent.

Det var som ventet. De fleste analytikerne hadde spådd at Norges Bank ville la renta ligge i ro, til tross for at sentralbanken hadde lagt opp til at renta skulle ytterligere ned i september.

Norges Bank legger opp til at styringsrenta skal ligge på rekordlavt nivå de kommende årene. Det er lagt opp til at den blir liggende på samme nivå, skriver banken, men hvis noe skulle skje med den er sannsynligheten større for at den settes ned enn opp.

Vil holde renta lav

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i meldingen.

Norges Bank regner med at styringsrenten vil holder seg nær 0,5 prosent de neste par årene. Samtidig innebærer renteprognosen at det er litt større sannsynlighet for at styringsrenten settes ned enn opp det nærmeste året, ifølge Pengepolitisk rapport.

I Norges Banks hovedstyrets vurdering står det:

«Når styringsrenten er nær en nedre grense, øker usikkerheten om virkningen av pengepolitikken. Det taler for å gå mer varsomt fram i rentesettingen og reagere noe mindre på nyheter som endrer utsiktene for økonomien, enten disse trekker i retning av en lavere eller høyere styringsrente».

Ser tegn til vekst

Norges Banke ser tegn til at veksten i norsk økonomi tar seg opp litt raskere enn anslått i juni.

Sentralbanken lister opp følgende grunner til at de ikke setter ned renta, som planlagt:

  • Utsiktene for importveksten hos Norges handelspartnere er noe svakere nå enn i juni.
  • Oljeprisen er på om lag samme nivå som før sommeren.
  • Kronen har styrket seg noe.
  • Prisveksten har vært uventet høy de siste månedene
  • Boligprisveksten har tiltatt og vært høyere enn ventet.

Banken skriver i en pressemelding: «Lave renter kan bidra til at veksten i boligprisene holder seg oppe og øke sårbarheten i det finansielle systemet. På den andre siden er veksten i norsk økonomi moderat, og kapasitetsutnyttingen er under et normalt nivå. Lav kostnadsvekst og en noe sterkere krone gjør at prisveksten trolig vil avta etter hvert».

Finansielle ubalanser

Norges Bank råder Finansdepartementet om å holde kravet om motsyklisk kapitalbuffer uendret. Det betyr at bankene og finansforetak skal sette av midler til kapitalbuffer, i tilfelle dårligere tider. Det gjeldende kravet er i dag på 1,5 prosent.

– De siste seks månedene har poligprisveksten skutt fart. Prisene og gjelden vokser raskere enn husholdningenes disponible inntekt, sier Torbjørn Hægeland, direktør for finansiell stabilitet, under pressekonferansen.

Vedvarende oppbygging av gjeld i husholdningen og kraftig boligprisvekst er tegn på at det har bygget seg opp finansielle ubalanser, ifølge Hægeland.

– Husholdningen er sårbare. Det øker faren for en brå nedgang i boligetterspørselen og utlånstap i bankene frem i tid, sier han.

På den andre siden kan den svake veksten i norsk økonomi bidra til å dempe kredittveksten til foretak og husholdninger. Dessuten har bankene har hatt god lønnsomhet. Norges Bank mener bankene er robuste i møte med eventuelle utlånstap i fremtiden.

Powered by Labrador CMS