Samfunn
Det brygger til ny mediepolitisk storm i Skandinavia
I går valgte TV2 å ikke søke om status som kommersiell allmennkringkaster. I dag vil de borgerlige i Danmark kutte statkanalens budsjett med 25 prosent.
I går valgte norske TV2 å ikke søke regjeringens avtale om å være kommersiell allmennkringkaster, og allerede i dag ble det annonsert at de lar underholdning overta sendetidspunktene til nyheter. Samtidig brygger det til ny mediepolitisk storm i Danmark, hvor det foreslås å kutte 25 prosent i statskanalen.
Den borgerlige blokken i Danmark, anført av Dansk Folkeparti, satte i løpet av torsdag kveld fyr på den danske mediedebatten ved å foreslå et klart begrenset rammeverk for danskenes statskanal, Danmarks Radio (DR).
Det kommer fram i en kronikk av tre DF-politikere i berlingske.dk.
Forslaget kom bare timer etter at det ble klart at norske TV2 ikke søkte om en ny avtale om å være kommersiell allmenkringkaster, og lar nyhetssendinger vike for underholdsningsprogrammer - noe blant andre sjefredaktør i den svenske avisen Expressen har bitt seg merke i:
Efter TV2-beskedet i Norge i går, tunga utspel mot Danmarks Radio av borgerliga partierna i Danmark i dag: https://t.co/icF4bnKs6z >
Blant annet vil det danske partiet kutte budsjettet i DR med hele 25 prosent, og følgelig senke lisensen som likner den norske NRK-lisensen. Den danske lisensen er i dag på 2477 danske kroner i året, tilsvarende drøye 3000 norske kroner. Den norske lisensen er på 2834,70 kroner, med halvårlige betalinger.
Videre mener DF at «Danmarks Radio er nødt til å fokusere på det vesentlige,» noe som ifølge dem innebærer «pubilc service, det samfunnsbærende.» Dette skriver danske tv2.dk.
Dagens danske medieavtale går ut ved inngangen til 2018, og det er i avtalen som skal erstatte denne de borgerlige nå tar sikte på å gjøre drastiske endringer. Om de får viljen sin vil det gå hardt ut over undeholdningsinnhold på danskenes statskanal.
I kronikken til DF-politikerne etterlyses et «mer økonomisk ansvarlig DR,» og det legges blant annet vekt på at lederlønninger i millionklassen bør kuttes. Utover det omtales ikke spesifikke kutt som kan gjennomføres.
Danskenes kulturminister Bertil Haarder i det borligerlige partiet Venstre sier at forslaget innebærer «mye av det jeg selv kunne foreslått». Også Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti stiller seg positive til forslaget.
Ønskene får derimot stryk av ledelsen i DR selv, som kaller forslaget «defensiv og ødeleggende kulturpolitikk.»
Også Mogens Jensen i Sosialdemokratene stiller seg undrende til forslaget.
– Hvis han støtter DFs forslag, så viser Bertel Haarder seg som kulturministeren i nyere tid som svekker dansk kultur mest, sier han.