Samfunnsansvar
– Det er ikke en menneskerett å parkere pengene i eiendom
OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj mener høyere egenkapitalkrav på sekundærboliger er en moralsk plikt - selv om det skulle gå ut over ham selv og bunnlinjen i eget selskap.
Torsdag foreslo Finanstilsynet å stramme inn på regelverket for boligfinansiering. Men flere eksperter mener forslaget ikke går langt nok til å gjøre noe med boligprisveksten.
OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj foreslo å heve egenkapitalkravet for sekundærboliger. Forslaget hans er godt mottat.
– Bortsett fra en litt arrig type i Eiendom Norge, har vi fått utelukkende positive tilbakemeldinger på forslagene våre i sosiale medier og fra de jeg har vært i kontakt med sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj til Dagens Perspektiv.
Han mener det er viktig at byggebransjen ikke bare syter, men noen ganger kommer myndighetene i møte når det fremmes en innskrenkning på boligområdet.
– Finanstilsynet vet utmerket godt at konsekvensen av deres politikk er større sosiale forskjeller, men deres primæroppgave er å sørge for finansiell stabilitet, og endringsforslagene deres blir deretter, sier Siraj.
– Det faller derfor på oss og politikerne å identifisere tiltak som kan ivareta sosiale hensyn, fortsetter han.
Moralsk ansvar
OBOS-forslaget om økt egenkapitalandel for sekundærboliger vil også straffe Sirajs egne kunder. Det tar han med stor ro.
– Jeg har også investert i en ekstra bolig til barna, men det er ikke synd på meg. Jeg mener vi må tåle at dette blir dyrere. Det er ikke en menneskerett å få parkere pengene sine i eiendom, sier han.
Siraj mener dagens system gjør det svært enkelt for de som har penger de ønsker å investere. Bolig oppfattes som både mindre risikabelt enn aksjeinvesteringer, gir god avkastning og det er skattemessig gunstigere.
– Vi har et moralsk ansvar for å ikke gjøre det vanskeligere for de utenfor boligmarkedet å få etablert seg der. Når det må strammes inn, er det derfor riktigere å stramme inn overfor dem som har mest fra før, sier han.