Samfunn

Fungerende avdelingsdirektør næringsjuss i NHO Arnhild Dordi Gjønnes synes det er trist at det ikke lyttes til KOFAs avgjørelse.

– Det er trist at avgjørelsene i KOFA ikke får noen virkning for klagere

Publisert Sist oppdatert

Finansdepartementet meldte torsdag at de tar Konkurranseklagenemnda KOFA sitt råd om at de har brutt regelverket for offentlige anskaffelser, til etterretning, men de vil ikke endre på vedtaket sitt om å utelukke Vista Analyse fra å kvalitetssikre store investeringer.

– Det er trist at avgjørelsene i KOFA ikke får noen virkning for klagere som får medhold i KOFA, sier konstituert NHO-direktør Arnhild Dordi Gjønnes.

Hun satt i håndhevelsesutvalget som så på regelverket rundt KOFA i 2010.

– Selv om KOFA er det organet med best kompetanse på offentlige anskaffelser, så gir det inntrykk av at oppdragsgivere gir blaffen, sier hun.

I NHO opplever de ofte at medlemsbedriftene ikke klager til KOFA nettopp fordi de opplever at organet er tannløst.

Gjønnes spør seg om en klage er verdt inngangsbilletten: – En klage vil bare resultere i et rådgivende vedtak, det koster 8000 kr og man får et diplom på veggen?

– Utviklingen bør uroe politikerne våre. KOFA har nytt respekt, men i og med at så tunge aktører som Finansdepartementet ikke retter seg etter rådene deres, så er det en reell fare for en viss dominoeffekt for andre oppdragsgivere. Signaleffekten kan dermed svekke KOFA. Hvorfor skal mindre oppdragsgivere rette seg etter KOFAs avgjørelser dersom ikke departementene gjør det, sier hun retorisk:

– Det er viktig med et sterkt KOFA. NHO har jobbet over flere år for å styrke KOFA, som igjen vil styrke rettssikkerheten for leverandørene som er med å konkurrere om offentlige kontrakter. Terskelen for å benytte domstolsapparatet er for høyt. Det lønner seg rett og slett ikke, fordi en mindre sivil sak i lagmannsretten koster den tapende part mellom 300.000 kr og 700.000 kr, viser en gjennomgang. Tilgjengeligheten til effektive sanksjoner blir dermed illusoriske, særlig for mindre bedrifter, sier hun.

Skiftende regelverk

Gjønnes utgjorde i 2010 mindretallet i Håndhevelsesutvalget som foreslo å gi KOFA skarpere tenner. Flertallet gikk inn for å overføre overtredelsesgebyret for ulovlige direkteanskaffelser til domstolene.

– Problemet som politikerne har sett i ettertid, er at ingen bedrifter har noe insitament til å gå til domstolen med en slike saker, sier hun.

Men nå er det endelig på plass at KOFA får tilbake sanksjonsmuligheten sin. Nemnda skal fra nå behandle de vedtakene om overtredelsesgebyr som i dag overprøves direkte for domstolene.

I en melding fra regjeringen fredag går det frem at KOFAs sekretariat vil være på plass i Bergen fra 2017 sammen med fire andre nemnder. Konkurranseklagenemnda skal fatte vedtak med bindende virkning.

NHO håper at samlokaliseringen med klagenemnda som fatter bindende vedtak i konkurransesaker, kan være et første skritt på veien mot en større nemnd som innbefatter at KOFA får den samme myndigheten.

For Vista Analyse er det en fattig trøst. Hvis ikke Finansdepartementet går tilbake på sin avgjørelsene, noe departementet har avvist i en pressemelding, kan domstolen bli neste stopp på veien. Hvis Vista Analyse er i stand til å bevise at de burde fått kontrakten dersom overtredelsen ikke hadde funnet sted, vil de kunne bli tilkjent en erstatning, den såkalte positive kontraktsinteressen, som i teorien skal tilsvare verdien av anbudet.

Powered by Labrador CMS