Samfunn
– Det handler om å ta en posisjon når den finnes
Strategiprofessor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI er klar på at Norge står i en sterk posisjon for å kunne utvikle en havvind-industri.
– Absolutt. Selve kunnskapen om konstruksjoner til havs er en fordel. Skal vi bruke denne til noe, så er det enten havbruk eller havvind, sier han.
Innen havbruk er dette arbeidet i gang. Men for å få fart på en gryende havvind-indstri, må det trolig tas noen betydelige grep fra myndighetenes side.
– Leverandørindstrien har nesten alt den trenger. Næringen mangler utviklingen av selve vindturbinene, men både bygging av fundament, etablering og drift er ting vi er helt i verdenstoppen i, sier Reve.
- LES MER | Havvind flyter fritt
Han peker på at det kan gå mange år før en ny næring er fullt ut lønnsom. Innen markedet for solenergi tok det tiår med subsidier før teknologien og kunnskapen ble god nok til at kostnadene ble konkurransedyktige med fossil energi. Men til slutt sank prisene og i dag er bransjen lønnsom.
– Den første kneiken kan være vanskelig. Selve etableringen er ofte kritisk, sier Reve.
Næringen selv har tatt til orde for å få et tilsvarende skatteregime som man operer med på norsk sokkel.
Reve synes ikke det er urimelig.
– Det blir nok litt mer komplisert enn med olje- og gass. En viktig forskjell er at man sikter mot å levere installasjoner i utlandet – og ikke på norsk sokkel. Dessuten subsidieres gjerne kraftproduksjonen i landet den skal produseres også, sier han.
Onsdag meldte Equinor at de fremover skal samarbeide med kinesiske CPIH om havvind i Kina. Sammen med EU og USA er det naturlig nok Asia hvor man ser for seg den kraftigste veksten i etterspørsel fremover.
– Tar ikke vi posisjonen, så tar noen andre den. Når Kina bestemmer seg for å gjøre noe på havvind, så vil de gjøre det med skala og tyngde, sier Reve.