Samfunn
Dette kan Ap og Sp samarbeide om
– De må satse på en desentraliseringsreform med storstilt utflytting av arbeidsplasser fra Oslo, sier professor Frank Aarebrot.
– De må satse på en desentraliseringsreform.
Det sier professor ved UiB og Ap-medlem Frank Aarebrot til Dagens Perspektiv om mulighetene for politisk samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
Bakgrunnen er at PR-nestor Hans Geelmuyden uttalte til Dagsavisen tirsdag at Arbeiderpartiet er best når de sloss for egen reformpolitikk. Noe han mener partiet ikke gjør nå.
– Grunnen er at de ser for seg en regjering med Senterpartiet som er et grunnleggende reaksjonært parti som mener alt var bedre før. Det holder Ap tilbake og fratar dem sin identitet, uttalte Geelmuyden til avisen.
De siste månedene har Senterpartiet økt sin opplsutning på meningsmålinger til i rundt 14-15 prosentpoeng, og på enkelte målinger er partiet større enn Frp. Samtidig har Arbeiderpartiet falt jevnt og trutt under Jonas Gahr Støres ledelse.
– Nå ligger Ap an til å få rundt 33 prosent til valget, sier Aarebrot til DP.
Flere samarbeidsområder
Aarebrot tror det er flere ikke territorielle ting en eventuell ny rød-grønn regjering kan samarbeide om, blant annet arbeidslivsområdet og på skatteformer rettet mot å balansere økende økonomisk ulikhet.
Men som en virkelig felles vinnersak lanserer han altså desentraliseringsreform. Aarebrot ser for seg en storstilt utflytting ut statlige arbeidsplasser fra Oslo. Det eneste han mener man er nødt til å ha i hovedstaden er Stortinget og Høyesterett og et par andre sentrale departementale institusjoner.
– Hvorfor skal politidirektoratet ligge i Oslo? Må Utdanningsdirektoratet ligge i hovedstaden? spør han retorisk og viser til at landet har minst fire store utdanningsinstitusjoner som på sikt kan levere gode kandidater til å fylle slike jobber.
Regjeringen lanserte tidligere i vår at de ville flytte ut 1200 årsverk og 600 studieplasser fra Oslo. I planene ble blant annet Språkrådet, Fredskorpset og Likestillings- og diskrimineringsombudet omfattet.
Likestillingsombud og tidligere Ap-statsråd Hanne Bjurstrøm har kritisert forslaget.
– Fiskeridirektoratet ligger i Bergen, og det fungerer utmerket, sier Aarebrot som har klekket ut et politisk triks som hentet fra en håndbok i populisme: – Kristiansund har mistet sykehuset sitt med Bent Høies velsignelse, nå er det naturlig at man gir dem et direktorat. Det vil skape liv i byen igjen, og hvis man tar det fra Oslo vil være veldig populært.
– Dessuten vil de bidra til å redusere presset på boligmarkedet i hovedstaden, legger han til.
Nye takter fra Ap?
– Vi skal helt klart være med på å flytte ut statlige arbeidsplasser fra Oslo, men dette er noe jeg opplever det har vært vanskelig å få Arbeiderpartiet med på tidligere, sier næringspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad til Dagens Perspektiv.
Men flytting av politidirektoratet blir neppe aktuelt. Senterpartiet vil heller legge direktoratet ned.
– Vi vil heller flytte makten tilbake til politidistrikene og justisdepartementet, sier Pollestad.
Sp ikke bremsekloss
SP-politikeren vil ikke være med på Hans Geelmuydens retorikk om at Senterpartiet vil bli en bremsekloss for reformarbeid.
– Vi skal være med på mye så lenge det ikke gir dårligere tjenester til folk, sier han.
For Senterpartiet blir det viktig å gi makt tilbake til kommunene dersom de kommer i posisjon etter valget.
Samtidig minner Pollestad på at også Senterpartiet ønsker å gjennomføre en tillitsreform for offentlig sektor som har til hensikt å bruke mindre tid på kontroll og gi offentlig ansatte mer tid til å skape gode tjenester.
– Både H og Frp har innført ordninger med mye måling. Isolert sett kan det være fornuftig, men i sum fører det til at arbeidstaker ikke får ansvar. Vi ønsker å tone ned kontroll- og tilsynsregimet som har eskalert i det siste, sier han.
Som eksempler på at regjeringen har bidratt utviklingen viser han til Regelrådet og mangel på effektiv planlegging av samferdselsprosjekter.