Samfunn
Disse partiene stiller med flest kvinnelige kandidater i kommunevalget
54.254 personer stiller til høstens kommunestyrevalg. Av disse er 23.258 kvinner.
Samlet er kvinneandelen blant alle kandidatene ved kommunestyrevalget 43 prosent. Det er en økning på beskjedne 0,3 prosentpoeng sammenliknet med valget i 2015, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Sosialistisk Venstreparti (SV) har den størst kvinneandelen blant partiene som er representert på Stortinget: 55 prosent er kvinner.
Rødt, Miljøpartiet de Grønne og Arbeiderpartiet ligger litt under 50 prosent. Fremskrittspartiet har lavest kvinneandel med 28 prosent.
Rødt og Kristelig Folkeparti har de største endringen.
Kvinneandelen gikk opp med 3,2 prosentpoeng blant Rødts kandidater, mens den for Krf gikk ned med 1,9 prosentpoeng.
Blant kandidater som stiller på andre lister enn for partiene på Stortinget falt imidlertid kvinneandelen med nær 6 prosentpoeng.
Eldre menn stiller
I årets kommunestyrevalg er 37 prosent av alle kandidatene menn mellom 40 og 70 år.
Det er en nedgang på 2 prosentpoeng sammenlignet med valget for fire år siden, og 3,2 prosent ned fra kommunestyrevalget i 2007. I de yngre aldersgruppene er kjønnsbalansen bedre.
47 prosent av listekandidatene har universitets- eller høgskoleutdanning. Til sammenlikning har 37 prosent av befolkningen tilsvarende utdanning. 14 prosent av kandidatene har kun grunnskole, mot 26 prosent i befolkningen generelt.
5 prosent av listekandidatene til kommunestyrevalget er innvandrere. Det er en økning på 0,8 prosentpoeng sammenliknet med lokalvalget i 2015.
Andelen norskfødte med innvandrerforeldre blant kandidatene har også gått litt opp, fra 133 kandidater i 2015 til 203 i 2019.
Det er kandidater på listene med innvandrerbakgrunn fra mange forskjellige land i Norden, EU, Afrika og Asia. Sverige er størst med 220 kandidater. Det er også over 100 kandidater med bakgrunn fra Tyskland, Danmark, Iran, Polen og Nederland.