Samfunn

Adm. dir. i Helse Sør-Øst Cathrine Lofthus skal ansette ny teknologidirektør.

Disse vil ha en av landets mest krevende lederjobber

Det er 18 søkere til jobben som direktør for teknologi og e-Helse i Helse Sør-Øst. To av dem er kvinner. Samtidig viser konsernledelsen i Helse Sør-Øst tegn til å ville senke ambisjonen om standarder for alt.

Publisert Sist oppdatert

Landets største helseregion Helse Sør-Øst (HSØ) er nær å ansatte en ny direktør for teknologi og e-Helse.

Fristen for å søke gikk ut i slutten av mars, og nå er listen med søkere offentliggjort. Blant de 18 søkerne er det kun to kvinner.

Fra listen går det frem at HSØ har fått yngre søkere fra det datakompentente milljøet i Kongsberg Defence and Aerospace og Nordea, og litt mer erfarne søkere med bakgrunn fra næringslivet.

Mens flertallav av søkerne har merkantil utdanning, er det et mindretall som har erfaring fra fra helsevesenet. Spesialrådgiver Andy Hyde som er porteføljeansvarlig for e-Helse i HSØ og programkoordinator ved sykehuset i Telemark Ragnhild Grefstad er de eneste søkerene fra HSØ.

Søkerlisten - direktør teknologi og e-helse

Etternavn, Fornavn Bostedskommune

Alder

Stilling

Astad, Hanne

HORTEN

46

Digitaliseringsleder

Bredesen, Andreas

KONGSBERG

39

Avdelingsleder

Ciccarelli, Stefano

OSLO

52

Head of IT and Projects

Grefstad, Ragnhild

BAMBLE

36

Programkoordinator og prosjektleder

Gaarder, Thorbjørn

OSLO

62

Chief Credit Officer

Holmelid, Mads

OSLO

-

Seksjonsleder

Husevåg, Richard

OSLO

40

Integrasjonsarkitekt

Hyde, Andy

OSLO

53

Special advisor

Kindermann, Michael

SØNDRE LAND

49

IKT-sjef

Lindseth, Ole

HORTEN

59

Senior prosjektleder

Paulen, Bjørn Tore

LILLEHAMMER

-

Solution Architect

Etternavn, Fornavn Bostedskommune

Alder

Stilling

Rasanathan, Raj

OSLO

39

Avdelingsleder

Simensen, Rune

NITTEDAL

47

CIO

Singh, Jitender Pal

DRAMMEN

-

Arbeidssøkende

Strand, Jarle

BÆRUM

51

IT Direktør

Thomas, Thor Klyve

OSLO

40

SVP Head of Processing Support

Toftegaard, Gunnar

LILLEHAMMER

48

IT Direktør

Mann*

OSLO

54

Krevende stilling

Nyansettelsen skal erstatte sivilingeniøren Thomas Bagley som gikk av i kjølvannet av den såkalte infrastrukturskandalen.

NRK avdekket i fjor at utenlandske utviklere hadde hatt tilgang til sensitive pasientopplysninger. En påfølgende granskningsrapport utført av Pwc konkluderte med gjennomgående mangel på kontroll.

Det blir en tøff jobb. Ikke bare følger det med et ansvar for regionale IKT-anskaffelser - som vil kreve en balansering mellom tilbudet av stadig mer avansert teknologi, som for eksempel maskinlæring og analyse av stordata og hva som er mulig å faktisk innføre, men teknologi-direktøren vil trolig måtte svare for eventuelle fremtidige datainnbudd eller brudd på personvernreglene.

Den nye direktøren starter heller ikke på null. I vinter slo hovedtillitsvalgt ved OUS, Aasmund Bredeli, alarm om at IKT-utviklingen i HSØ var satt flere år tilbake.

– Det er summen av infrastrukturskandalen pluss de store problemene som har kommet frem de siste månedene knyttet til fornyelse bildebehandlingssystemer og DIPS, som har satt oss mange år tilbake, sa han til DP i februar.

Økt digital bruk - fallende tilfredshet

I en rapport fra Direktoratet for e-Helse om utviklingen av e-Helse i Norge pekes det på at den norske befolkningen vil etterspørre flere digitale tjenester i årene som kommer. Presset for å komme frem til gode løsninger blir med andre ord neppe mindre med tiden.

Den samme rapporten dokumenterte at folk bruker helsevesenets digitale tjenester mer og mer, mens tilfredsheten med digitale tjenester på sykehus, i kommuner og hos fastlegen går ned.

Mulig ny kurs

Da DP snakket med Informatikk-professor Margunn Aanestad ved UiO tidligere i år påpekte hun at nyansettelsen byr på en unik mulighet til å endre tankesettet rundt store IKT-prosjekter i det offentlige.

Mens man ofte har gått for store prosjekter som er ment å passe for alle, mener hun det er en gammeldags tilnærming.

Ifølge Aanestad medfører en slik metode for stor kompleksitet. Hun mener det er bedre med mindre ambisiøse prosjekter som kan rulles ut med større smidighet, gjennom såkalt agile styringsprinsipper.

Spørsmålet er om HSØ vil være i stand til å snu seg om så radikalt og hvilke fullmakter den nye direktøren vil få på dette området.

Onsdag avlyste konserndirektør Atle Brynestad i HSØ innføringen av felles IKT-løsning for radiologi i regionen. Med det fjerner han et av problemene som tillitsvalgt Bredeli pekte på.

Da Dagens Medisin spurte om det er noe HSØ vil endre på fremover, viste Brynestad til en evalueringsrapport som har undersøkt prosessen med radiologiløsningen og kom med følgende uttalelse:

– En ting som er tatt opp i rapporten, er ambisjonsnivået på gjennomgående standardisering av arbeidsprosesser. Å senke terskelen litt er en anbefaling som ligger der. Så vi vil justere litt på standardiserings-ambisjonen.

Powered by Labrador CMS