Kvinnslands-utvalget
Distriktene dårlig representert i viktig helseutvalg
Distrikts-Norges representasjon i det nyutnevnte Kvinnslands-utvalget som skal se på hvordan spesialisthelsetjenesten skal organiseres, må sies å være beskjeden.
OBSERVERT Utvalget skal ledes av mangeårige leder i Helse Bergen, nypensjonerte Stener Kvinnsland. I utvalgets mandat heter det at dagens organisering gjennom regionale helseforetak skal legges ned, noe som har vært regjeringens intensjon minst siden regjeringsplattformen ble offentliggjort. Innstillingen skal leveres innen 1. desember 2016.
Det fikk mange til å trekke konklusjonen om at Høie utsetter nedleggelsen av helseforetakene. Han har nå vært helseminister i to år uten å røre modellen eller legge frem sin lenge bebudede sykehusplan.
Men Høie er nok bare en forsiktig mann. Han vet godt at nedleggelse av lokale sykehus får folk til å gå i protesttog, særlig i distrikts-Norge der endringene vil merkes best.
Kanskje er det nettopp derfor det nye utvalget består av 13 folk bosatt i sør og gjerne i eller nær landets største byer. Ett utvalgsmedlem er fra Trondheim og ett fra Tromsø. Det er ikke enkelt å sette sammen utvalg.
Folk skal helst ha en god CV og et klokt hode, og selv om det ikke alltid er slik, skader det ikke om de har utvist meninger som passer den sittende politiske ledelse også. Men denne sammensetningen er i hvert fall ikke et geografisk representativt utvalg av befolkningen. Da er kjønnsfordelingen bedre. 8 kvinner og 7 menn.
Mandatet minner kanskje litt om oppgaven for en skolestil. Hør bare her:
Utvalget skal
1. Gi en kort beskrivelse og vurdering av erfaringene med helseforetaksmodellen og kort redegjøre for andre lands erfaringer med organisering av eierskap til sykeus.
2. Med utgangspunkt i pkt. 1 - utrede alternative modeller for hvordan staten kan organisere sitt eierskap til og innrette eierstyringen av foretak som tilbyr spesialisthelsetjenester og gi tilrådning om valg av modell.
Utvalget skal blant annet vurdere følgende alternativer:
a) Avvikling av de regionale helseforetakene og ha færre helseforetak enn i dag direkte underlagt departementet
b) opprettelse av et eget direktorat til erstatning for de regionale helseforetakene
c) opprettelse av et nasjonalt helseforetak til erstatning for de regionale helseforetakene
d) eventuelle andre modeller for organisering av spesialisthelsetjenesten
Så gjenstår det å se om Høie også sitter på fasiten eller om han er åpen for utvalgets egne tolkninger.
PS! Svaret er b)