Samfunn
DNB-økonom: – Vi kommer til å ligne mer på andre land
Ekspertene fikk seg noe «konkrete overraskelser» da SSB offentliggjorde nye KPI- og inflasjonstall mandag. Det kan føre til utsettelse av rentekutt.
– I fjor var det en uvanlig sterk økning fra mai til juni, og det trodde vi ikke ville gjenta seg i år, men et godt stykke på vei så skjedde det, sier seniorøknom i DNB, Kyrre Aamdal.
Konumprisindeksen (KPI) i Norge steg mer enn forventet i juni, viser tall fra SSB. Fra mai til juni steg KPI 0,6 prosent mens den på årsbasis steg 3,7 prosent - 0,3 prosent høyere enn i mai. Samtidig falt kjerneinflasjonen mindre enn forventet, med 0,2 prosent - til 3,0 prosent.
Selv spådde Aamdal og DNB at dagens inflasjonstall ville falle til 2,7 prosent. Den store prisøkningen på matvarer, og at prisene på klær og sko økte, overrasket ekspertene.
– Det var noen sånne konkrete overraskelser. Men vi er inne i en periode hvor prisutviklingen de siste årene, iallefall i fjor, svingte mye fra måned til måned, og ikke helt fulgte normalt mønster. Det kan tilsi at vi kan få store svingniner i årsratene, også i år, sier han.
Vurderingene om at inflasjonen trolig har passert toppen og gradvis er på vei ned står fast.
– Hovedbidragsyteren til det er at kronen har vært mer stabil en god stund, og dermed vil effektene av kronesvekkelsene vi har hatt tidligere dø ut.
Aamdal tror at importprisveksten har passert toppen, og mener effekten av den stabiliserte kronekursen vil bli synlig også på innenlandske priser den kommende tiden.
– Utover neste år og året etter venter vi at det blir nedgang i inflasjonen, slår han fast.
Vil ligne andre land
Mange europeiske land, blant annet Sverige, har sett seg nødt til å innføre negativ styringsrente det siste året. DNB-økonomen er overbevist om at Norge vil ligne mer på andre europeiske land i løpet av de kommende årene.
– At Norges Bank har kunnet sole seg i lyset av å ha inflasjon på - eller litt høyere enn målet, samtidig som renten er godt adskilt fra null, det kan bli en kortvarig situasjon. Det kan nok begynne å ligne litt mer på situasjonen som er i andre land, og rentene må lenger ned, slår han fast.
Han utelukker likevel ikke at det kan komme en utsettelse - avhengig av KPI og inflasjonstall for juli. Et rentekutt i september er derfor ikke er helt sikkert.
– Vi tror nok at rentene fortsatt må ned. Men det er klart, hvis vi får et pristall i juni som ligger litt på oppsiden, så gir det Norges Bank litt mer slingringsmonn - de kan kanskje vente litt lenger før de senker renta. Men det er nok ikke slik at de vil måtte avvikle troen på at inflasjonen er avtagende, sier Aamdal.