Samfunn

Abbas ba i sin tale om fullt medlemskap i FN.

Eksperter: Abbas' tale et rop om oppmerksomhet

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier Palestina ikke lenger er bundet av inngåtte avtaler med Israel. Eksperter kaller talen et rop om oppmerksomhet

Publisert Sist oppdatert

– Vår tålmodighet har tatt slutt, sa Abbas i sin tale til FNs hovedforsamling onsdag ettermiddag.

Den palestinske presidenten påpekte at Oslo-avtalen ikke gjelder så lenge Israel fortsetter å bygge bosetninger på det okkuperte Vestbredden og nekter å løslate palestinske fanger. Han anklaget Israel for å undergrave USAs forsøk på å få til en fredsavtale, og advarte mot at Israels maktbruk ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem kan føre til en eksplosiv religiøs konflikt.

Samtidig ba han om en nasjonal samlingsregjering, slik at splittelsen mellom Gazastripen, kontrollert av islamistiske Hamas, og Vestbredden, som kontrolleres av Abbas' Fatah-bevegelse, kan opphøre.

– Vi er oppsatt på å holde vårt land og vårt folk samlet, sa Abbas.

I skyggen

– Et desperat rop om oppmerksomhet, kaller Midtøsten-kjenner Marte Heian-Engdal Abbas' tale.

Palestinerne er vant til at konflikten er hovedtema når verdens toppledere samles i New York hver høst, men nå er den havnet i skyggen av Syria og krigen mot IS.

Det var på forhånd skapt forventninger om en dramatisk tale fra Abbas. Den kom kort tid før en seremoni der palestinernes flagg for første gang skulle heises utenfor FN-bygningen i New York. Palestinske ledere hadde forsøkt å gjøre dette til en symbolladet seremoni, og hevdet det palestinske flagget ville bli heist over hele verden.

Men i den israelsk-palestinske byen Deir al-Assad, der Midtøsten-forskeren Dag Henrik Tuastad hørte talen onsdag kveld, skapte verken Abbas' ord eller flaggheisingen stor begeistring.

– Sånne seremonier er det blitt immunisert mot, sier Tuastad til NTB.

For palestinere er det nemlig åpenbart at ingen av delene vil skaffe dem en egen stat og fred.

Sikkerhetssamarbeid

Tuastad påpeker at Abbas ord gir rom for tolkning. Israel vil vente og se hva Abbas' tale vil føre til, påpeker han.

– Det som er viktig for Israel, er sikkerhetssamarbeidet. I praksis er jo den palestinske selvstyremyndigheten et okkupasjonspoliti og den gjør en veldig effektiv jobb med å forhindre tilløp til angrep på bosettere og israelere, sier Tuastad.

– Hvis dette samarbeidet blir avsluttet så er det noe som kan få alvorlig konsekvenser, sier Tuastad som foreleser i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Han påpeker at Fatahs rivaler Hamas nettopp ønsker Oslo-avtalen opphevet. Det vil gi dem større spillerom på Vestbredden.

I en uttalelse fra den israelske statsministerens Benjamin Netanyahus kontor anklages Abbas for å egge til uro. Statsministeren ber ham i stedet opptre ansvarlig og gå med på forhandlinger med Israel «uten betingelser.»

Trenger penger

Abbas' tale og flaggseremonien skjedde kort før giverlandsgruppen for Palestina AHLC skulle møtes under ledelse av Norges utenriksminister Børge Brende (H) onsdag.

Selv om både AHLC og den palestinske selvstyremyndigheten er tuftet på Oslo-avtalen som Abbas nå reiser tvil om, tror hun ikke Abbas vil si nei takk til pengestøtten.

Det tror heller ikke Brende. Han sier til NTB at Abbas ønsker at Norge skal opprettholde arbeidet i giverlandsgruppen.

– Sterk frustrasjon

Brende tolker Abbas' utspill fra talerstolen i FN onsdag som resultat av frustrasjon.

– Det er en sterk frustrasjon fra Abbas side, og en trussel om at han ikke føler at han kan ta ansvaret for Palestina uten å ha reell innflytelse på styret og mulighetene til å skape vekst og utvikling. Han mener at han er bundet på hender og føtter. Jeg har forståelse for hans frustrasjon. Samtidig er det viktig at vi får en prosess på skinner igjen, sier Brende.

Samtidig mener Brende at Abbas' uttalelser om at han truer med å overlate ansvaret for Vestbredden til Israel, kan få store konsekvenser.

– Vi får se hvordan dette utvikler seg og hvordan Israel svarer. De første tilbakemeldingene fra Benjamin Netanyahu er veldig konfrontatoriske. Det er ikke noe tvil om at situasjonen mellom Israel og Palestina er mer alvorlig enn på lenge, sier Brende.

Powered by Labrador CMS