Helse

BELASTNING FOR UNGE: Koronapandemien og smitteverntiltakene har hatt store konsekvenser for mange barn og unge.

Ekspertgruppe skal undersøke pandemiens påvirkning på folks psykiske helse

Psykolog Peder Kjøs skal lede en ekspertgruppe som skal se på hvordan koronapandemien har påvirket nordmenns psykiske helse.

Publisert Sist oppdatert

Koronapandemien og tiltakene for å få ned smitten har ført til store belastninger for mange mennesker. Nå har regjeringen bedt en ekspertgruppe om å se på konsekvensen pandemien har hatt for folks psykiske helse og rusbruk. Gruppen skal også foreslå konkrete tiltak for å møte disse utfordringene.

Ekspertgruppen er satt sammen av personer med fag- og erfaringskompetanse innenfor psykisk helse og rus. Leder er psykolog Peder Kjøs.

– Vi har greid å holde smitten lavere og samfunnet åpnere enn mange andre land gjennom pandemien. Men likevel har pandemien hatt sin pris. Mange er permittert eller har mistet jobben og mange har opplevd ensomhet, isolasjon eller vanskelige forhold hjemme. Vi har tatt grep for å holde tjenestene i gang og forebygge ensomhet, men vi vil vurdere om det er behov for å styrke innsatsen ytterligere, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto SKAL LEDE EKSPERTGRUPPE: Psykolog Peder Kjøs er utnevnt som leder av ekspertgruppen som skal se på pandemiens konsekvenser for folks psykiske helse og rusbruk. Her er han i samtale med statsminister Erna under verdensdagen for psykisk helse. (Foto: Terje Pedersen / NTB)

Skal foreslå tiltak

Ekspertgruppen skal innen 30. april fremme konkrete forslag om hvor innsatsen bør styrkes i helse- og omsorgstjenestene og eventuelt foreslå nye tiltak. Vurderingen fra ekspertgruppen skal inngå som en del av regjeringens beslutningsgrunnlag for nye tiltak.

Ekspertgruppen skal ta utgangspunkt i foreliggende forskning på konsekvenser pandemien har hatt for befolkningens livskvalitet, psykiske helse og rusmiddelbruk. Gruppen oppfordres til å se til forsking og erfaringer fra andre land.

Ekspertgruppen skal også innhente erfaringer fra velferdstjenestene, pårørende, brukere og pasienter.

Har påvirket barn og unge

Studier fra innledende faser av pandemien antydet at det i starten gikk fint med mange, men at pandemien og strenge smittevernstiltak også førte til en forverret livssituasjon for en del. Særlig gjelder dette personer som allerede hadde moderate til alvorlige psykiske lidelser og/eller rusbrukslidelser.

En nylig publisert studie fra HUNT fant ingen økning i psykiske lidelser i befolkningen, men datainnsamlingen her ble avsluttet i september. Med nye smitteverntiltak utover høsten og vinteren kan dette ha endret seg.

Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene melder om flere henvisninger og mer alvorlige tilstander blant barn og unge som henvises til psykisk helsevern og forverring av allerede eksisterende tilstander. Det gjelder blant annet for unge med alvorlige spiseforstyrrelser og selvskading.

– Selv om vi gjør det vi kan for at tiltak som skal stoppe smitten ikke skal gå utover barn og unge, ser vi at også de rammes, og at dette særlig gjelder dem som allerede har det vanskelig. For mange barn og unge vil hverdagen bli som normal igjen når pandemien er over, men noen vil ha behov for ekstra hjelp og oppfølging. Jeg ser frem til å motta ekspertgruppens råd om hvilke tiltak det er klokt å iverksette, sier Erna Solberg.

Powered by Labrador CMS