Samfunn
Én av disse blir EUs mektigste folkevalgte
Tirsdag velges Europaparlamentets nye leder, og valget er vidåpent. Brutte avtaler og splittede grupperinger gjør at ingenting er garantert før lederen av en av Europas mektigste folkevalgte posisjoner skal fylles.
Vanligvis går presidentvervet i EU-parlamentet på skift mellom sosialdemokratene og de konservative – slik har det vært i «alle år». Når parlamentarikerne tirsdag avgjør hvem som skal overta etter den tyske sosialdemokraten Martin Schulz, er utfallet imidlertid helt åpent.
Sosialdemokratene i S&D hadde som vanlig en avtale på plass med de konservative i partigruppen EPP om at en konservativ parlamentariker skulle overta etter Schulz, som har valgt å vende snuten mot hjemlig politikk i Tyskland. Sosialdemokratene ville imidlertid ikke godta at høyresiden fikk samtlige tre presidentverv i EU samtidig (EU-president Donald Tusk og Kommisjonens president Jean-Claude Juncker kommer begge fra EPP).
Dermed er det klart for det første «reelle» parlamentsvalget i EU på mange år. Kandidatene er som følger:
Antonio Tajani
– 63 år, fra Italia (konservativ i EPP)
Kandidat fra parlamentets største gruppering, EPP, og en av favorittene til å vinne. Tidligere talsmann og blitt oppfattet som alt annet enn «grønn». EPP er splittet i sitt syn på egen kandidat, og støtten fra andre konservative grupperinger er høyst usikker.
Gianni Pittella
– 58 år, fra Italia (sosialdemokrat i S&D)
Med hele 18 år i parlamentet har legen og den tidligere lokalpolitikeren svært god kjennskap til EUs indre mekanismer. De siste to årene har han ledet parlamentets nest største gruppering, S&D. Har slått seg opp som motstander og aktiv bekjempelse av «hestehandler», skattesnyteri og frihandelsavtaler. Er høylytt kritiker av de borgerliges foreslåtte økonomiske innstramminger. Kandidaten sliter med språk om han beveger seg utenfor morsmålet italiensk. Er avhengig av full støtte fra venstresiden for å vinne.
Guy Verhofstadt
– 63 år, fra Belgia (liberal i ALDE)
En «outsider» som forsøker å posisjonere seg som valgets kompromisskandidat. Mens de store gruppene krangler seg imellom, håper den tidligere belgiske regjeringslederen å samle støtte fra de som blir stående uten en åpenbar kandidat å stemme på. Gruppen hans, ALDE, er liten – men har fått mye makt. Verhoftstadt er for eksempel parlamentets mann i forhandlingene om Storbritannias uttredelse fra unionen. I sin jakt etter støtte har han imidlertid vært alt annet enn varsom, med frieri til både S&D og den italienske Femstjernebevegelsen. Fremstøtene ga en real rekyl, og ALDE fremstår som splittet før valget.
Rett før valget startet tirsdag annonserte avtroppende parlamentsleder Schulz at Verhoftsadt trakk seg. Det er ventet at han og gruppen ALDE vil gi sin støtte til den italienske favoritten Tajani. Dermed kan det se ut til at de konservative kaprer alle de tre presidentposisjonene i EU.
Helga Stevens
– 48 år, fra Belgia (borgerlig og EU-skeptiker i ECR)
EU-skeptikeren har tidligere vært senator i Flandern, og er kjent for sitt iherdige arbeid for handikappede. Selv er Stevens døv. ECR er en svært liten gruppe ledet av britiske konservative, og har dermed så godt som ingen sjans på seieren i parlamentsvalget. Stemmene er ECR blir derimot svært viktig for favoritten Tajani.
Piernicola Pedicini
– 47 år, fra Italia (EU-skeptiker i EFDD)
Fra den italienske Femstjernerbevegelsen stiller euroskeptikeren Pedicini. Han har i likhet med Rebega lite å stille opp med mot de to, tre kandidatene fra større grupper, men former sammen med andre små grupperinger stemmer som kan vippe valget. Pedicini er utdannet fysiker, og bruker mye tid på miljøsaken. I et nylig intervju med Politico uttalte den italienske politikeren at hans gruppe, Europe of Freedom and Direct Democracy, har mange ting til felles med outsideren Verhofstadts ALDE, spesielt når det gjelder miljø og fornybarpolitikk og migrasjon. Han uttalte derimot også at de ikke «vil akseptere et kompromiss» - noe Verhofstadt unektelig representerer.
Laurentiu Rebega
– 40 år, fra Romania (EU-skeptiker i ENF)
Den rumenske politikeren er relativt fersk i EU-sammenheng, og ble først valgt inn til Europaparlamentet i 2014. Frem til 2015 var han medlem i sosialdemokratiske S&D, men valgte da å gå over til Marine LePens gruppering «Europe og Nations and Freedom» (ENF), hvor han nå er visepresident. Rebege har selv svært små sjanser for å gå av med seieren, men representerer en av flere små grupperinger som er i ferd med å få kunstig stor makt på grunn av splittelsene i de store gruppene, samt fraværet av samarbeid de store imellom. Beskriver egen overbevisning som «patriotisk og nasjonalistisk», og ønsker forening av Moldova og Romania.
Jean Lambert
– 66 år, fra Storbritannia (Grønne-EFA)
Storbritannia holder stø kurs på vei ut av EU, og det er derfor utenkelig at en brite vinner presidentskapet i Europaparlamentet. Lambert er en respektert forkjemper for miljø og menneskerettigheter, men hennes kandidatur ses på – som påpekt i Politiken – en protest mot mangelen på kvinner i kampen om Europaparlamentet. Selv hevder Lambert at hun tar sitt kandidatur på alvor, og slår fast at parlamentet behøver en president som ikke er «en stereotypisk Brussel-insider».
(Kilder: Europaparlamentet, The Guardian, Politiken, Politico, Europa.eu)