Helse

FLERE UNGE TESTER: De fleste som tester ut cannabis, prøver det bare noen få ganger ifølge Statistisk sentralbyrå.

En av sju unge har brukt cannabis det siste året

Cannabisbruk er langt vanligere blant unge menn enn blant unge kvinner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 14 prosent i alderen 16 til 24 år har brukt cannabis én eller flere ganger siste år.

Publisert Sist oppdatert

Cannabisbruk hos unge er kartlagt i flere undersøkelser de siste årene, både nasjonalt og internasjonalt. Cannabis er det vanligste illegale rusmiddelet i Norge, og flest brukere er unge mellom 16 og 24 år, skriver SSB.

14 prosent av dem oppgir å ha brukt cannabis én eller flere ganger i løpet av det siste året.

Andelen brukere ser også ut til å øke noe i denne aldersgruppen.

I 2016 var det 11 prosent i denne gruppen som sa de hadde brukt cannabis, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet.

SSB mener det ser ut til å være en viss økning i cannabisbruk over tid.

En viss økning

SSB skriver at hvis vi ser enda lenger bakover i tid, var tallene også lavere enn de er nå.

I levekårsundersøkelsen fra 2012 var det bare åtte prosent av de unge i aldergruppen 16 til 24 år som oppga at de hadde brukt hasj eller marihuana de siste 12 månedene.

Selv om det kan være en høyere terskel for å innrømme cannabisbruk i en helseundersøkelse, enn i en rusundersøkelse, mener SSB det ser ut til å være en viss økning i bruk over tid i denne aldersgruppen.

Når det kommer til andelen som har prøvd cannabis en eller annen gang i livet, er andelen størst i aldersgruppen 15 til 44 år – der nesten 1 av 3 har prøvd stoffet. De fleste som tester cannabis, prøver det bare noen få ganger.

Foto (Kilde: SSB)

Flest mannlige brukere

Både blant dem som har testet cannabis en eller annen gang i livet, og blant dem som har bukt stoffet i løpet av de siste 12 månedene, er det langt flere menn enn kvinner.

19 prosent av menn i alderen 16 til 24 år har brukt cannabis de siste 12 måneder, mot 10 prosent av kvinnene i samme aldersgruppe.

Disse kjønnsforskjellene finner SSB også igjen i befolkningen ellers.

Også i alkoholforbruket er det kjønnsforskjeller, og langt flere menn enn kvinner drikker minst én gang i uka.

Flere eldre drikker alkohol

Det er også tydelige aldersforskjeller i alkoholbruk. Unge drikker langt sjeldnere enn det voksne og eldre gjør. Blant dem mellom 67 og 79 år oppgir 43 prosent at de drikker alkohol én gang i uka aller oftere, mens tilsvarende tall hos dem mellom 16 og 24 år er 22 prosent.

Alkohol er det rusmiddelet som flest nordmenn oppgir at de bruker. I 2019 oppga 85 prosent at de hadde drukket alkohol i løpet av det siste året.

Selv om den yngste aldersgruppen drikker sjeldnere enn de eldre, drikker de desto mer når de først drikker ifølge SSB. Blant dem mellom 16 og 24 år, oppga ni prosent at de hadde drukket seks eller flere alkokolenheter ved samme anledning hver uke i 2019.

Tilsvarende tall for aldersgruppen 67 til 79 år var tre prosent.

Powered by Labrador CMS