Helse

FRYKTER MER ENSOMHET: Røde Kors frykter at koronanedstenging har ført til mer ensomhet blant unge.

Én av to frykter at korona skaper ensomhet blant barn

Hele 45 prosent av befolkningen er redd for at barn og unge er blitt mer ensomme det siste halve året, viser en Røde Kors-undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenns hverdag har endret seg dramatisk siden koronapandemien brøt ut, og nedstengingen har ført til at mange unge mister steder å møtes trygt, forteller Pernille Lemming, landsrådsleder i Røde Kors Omsorg.

– Faste sosiale møteplasser er blitt borte eller endret og man treffer venner og familie sjeldnere enn før. Mer isolerte liv kan gå ut over vår psykiske helse. Vedvarende uro og usikkerhet rundt smittesituasjonen kan også påvirke den psykiske helsen, sier hun i en pressemelding.

Andelen som bekymrer seg for ensomme barn og unge, er høyest på Østlandet og i Oslo. Det er også de yngste som er mest bekymret for ensomhet – hele 66 prosent av de spurte mellom 16 og 25 år oppgir dette. 2.693 personer har svart på den landsomfattende undersøkelsen utført av Opinion på vegne av Røde Kors.

Lørdag 10. oktober er verdensdagen for psykisk helse, og årets tema er «Spør mer».

– Å spørre mer bidrar til mer åpenhet og forståelse. Vi har alle en psykisk helse, uansett alder. Både gamle og unge må våge å spørre: Hvordan går det? Er du ensom? Skal vi gå en tur? sier Lemming.

Flere steder i landet har Røde Kors nå gjenåpnet aktiviteter for barn og ungdom, som Leksehjelp, Barnas Røde Kors og Fellesverket.

Powered by Labrador CMS