ukens utgave

– En god toppsjef har flaks

I denne ukens utgave av Ukeavisen Ledelse begynner vi å se tilbake på vår elleve år lange artikkelserie Toppsjefen. I ti av årets utgaver tar vi for oss hvert av de ti kriteriene toppsjefene har blitt vurdert ut fra. I denne utgaven handler det om deres evne til å skape resultater. Eksperter mener det handler mye om flaks.

Publisert Sist oppdatert

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Ledelse

Resultatoppnåelse – mer flaks enn evne?

Gjennom 11 år har Ukeavisen Ledelse fått vurdert 54 av samfunnets fremste ledere i vår artikkelserie Toppsjefen. De har alle fått poeng på ti viktige kriterier for god ledelse. Dette er den første artikkelen i en serie om de sidene ved ledelse som toppsjefer gjerne blir vurdert ut ifra.

Lederspeilet:

Magisk sjef

Shell-sjef Tor Arnesen har alltid med seg en kortstokk. Med rappe fingre understreker den tidligere norgesmesteren i trylling sine poenger, enten det kommer til leting etter mer olje og gass eller hvordan man skal få organisasjonen til å jobbe bedre sammen.

Psykologiske kontrakter avgjør

Psykologiske kontrakter mellom medarbeidere er vel så viktige som forholdet mellom leder og ansatt for å få et godt teamarbeid.

Lederverktøy:

Finn personen bak profilen

Mange ledere googler potensielle kandidater og studerer deres profiler i sosiale medier. Medieviter og interaksjonsdesigner Ida Aalen forteller hvordan de bør bruke informasjonen de finner.

Spør om forretningsjuss:

Permittering av arbeidstagere

I en permitteringssituasjon står arbeidsgivers behov for innskrenkninger mot arbeidstagers behov for sikring av inntekt.

Advokatene i Føyen Advokatfirma DA svarer.

Spør om arbeidsrett:

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer på innsendte spørsmål:

  • Ferieplanlegging: Når ferien skal planlegges skal både arbeidsgiver og arbeidstaker involveres.
  • Permisjon: Arbeidsgivers rettigheter og plikter når ansatte søker om studiepermisjon.

Agenda

Norsk næringspolitikk kan lære av naboene

De enorme overskuddene fra oljeproduksjonen brukes til å kjøpe opp den beste arbeidskraften og konkurrere ut fastlandsindustrien i kampen om investeringskapitalen. Nye virkemidler bør tas i bruk for å styrke fastlandsindustrien, ifølge en fersk analyse. Skatteregler på linje med Sverige eller et statlig investeringsselskap etter finsk modell, er mulige virkemidler.

Den virkelige eurokrisen

Står Europa på randen av stupet? Arbeidsløshet, eldrebølge og fattigdomsmigrasjon dominerer nyhetsbildet på det gamle kontinent. Men EUs nye innovasjonsrapport viser et langt mer sammensatt bilde av den økonomiske situasjonen i Europa.

Nordens unge faller utenfor

I Norge faller 30 prosent av de unge ut av videregående skole. På Island er andelen mer enn 40 prosent. Ungdomsledigheten i Danmark er nå nærmere 15 prosent, i Finland 20, mens den i Sverige er på hele 25 prosent. En stor andel av Nordens håpefulle unge sliter med fremtidsutsiktene.

Synspunkt

Ukeforum:

Farlig terreng krever gode kart

Ren korrupsjon er lite utbredt i norske kommuner, men lenger ut i grenselandet er terrenget mer uoversiktlig.

Powered by Labrador CMS