Europa
Én migrasjonsrute er stengt – nye kan åpne
Migrasjonsruten gjennom Balkan er stengt. EU og Tyrkia skal prøve å stenge Egeerhavet. Men det finnes alternative ruter.
Landet har en 260 kilometer lang grense mot Tyrkia og frykter den nå skal komme under press. Myndighetene har ifølge AFP sendt av gårde 2.000 politifolk, skal forlenge et piggtrådgjerde til rundt 160 kilometer og har gitt hæren videre fullmakter.
De er ikke de eneste som er på vakt.
Når landene på Vest-Balkan i praksis har stengt igjen migrasjonsruten nordover i Europa fra Hellas, er andre land nervøse for at menneskesmuglerne skal flytte rutene til dem.
Plan B
Den tyske avisa Süddeutsche Zeitung kaller det menneskesmuglernes «plan B». Og mener det er mange alternative ruter til og gjennom Europa.
Selv om EU og Tyrkia skulle bli enige om en avtale som i praksis stenger rutene over Egeerhavet ved å returnere alle migranter og flyktninger som ankommer greske øyer.
– Når sjøen blir roligere til sommeren, er overfartene fra Libya ventet å stige igjen, skriver avisa.
Libya har i flere år vært preget av lovløshet og kaos uten noen fungerende sentralmakt. I fjor kom det over 150.000 til Italia via Libya. Tallet var 170.000 i 2014.
Süddeutsche Zeitung mener en annen mulig rute til Europa er den lengre sjøveien mellom Tyrkia og Italia.
Alternativer
Også innad i Europa finnes det alternative veier.
Etter at Balkan-ruten ble lukket, frykter Italia at menneskesmuglerne nå skal begynne å organisere overfarter fra Hellas for de mange tusen migrantene og flyktningene som har strandet på gresk territorium.
Eller over Adriaterhavet via Albania. Strekket mellom Albania og Puglia blir allerede brukt av narkotikasmuglere, og ifølge avisa La Repubblica blir det nå tilbudt «reisepakker» til Italia for mellom 6.000 og 7.000 euro.
– Vi må være forberedt på nye ruter, sier en EU-diplomat, men mener det foreløpig ikke er tegn på betydelige skifter i rutene.
– Vi følger tett med, og for øyeblikket ser vi ikke på tallene at alternative ruter aktivt oppsøkes, sier han til pressen i Brussel.
Langvarig
Verden opplever sin største flyktningkrise siden andre verdenskrig, og det er en erkjennelse i EU-systemet av at dette er utfordringer Europa kommer til å måtte håndtere i mange år.
Og så lenge millioner av mennesker er på flukt i Europas nabolag, vil det være store penger å tjene for menneskesmuglere. Ifølge det europeiske politisamarbeidet Europol tjente de inntil 6 milliarder euro i fjor. Det er over 56 milliarder kroner etter dagens kurs.
Gerald Tatzgern i Østerrikes innsats mot menneskesmugling mener allerede å merke større aktivitet i de kriminelle gjengene som står bak transportene.
– Det starter allerede langs den tyrkisk-syriske grensa. Folk transporteres ikke bare til Hellas, men direkte fra Tyrkia til Bulgaria og så antakelig videre til Romania, sier han til AFP.