Samfunn

I fjor tok politiet beslag fra den katolske kirkes medlemsregister.

En million i bot til Oslo katolske bispedømme

Oslo katolske bispedømme er ilagt en bot på 1 million kroner. Daglig leder i bispedømmet er tiltalt for bedrageri, mens saken mot biskop Bernt Eidsvig er henlagt.

Publisert Sist oppdatert

Forelegget er ilagt fordi ansatte i bispedømmet i perioden fra 2011 til 2014 brukte telefonkatalogen til å komme fram til personer med «katolsk-klingende navn». Deretter innhentet de fødselsnummeret til disse personene og oppga dem som medlemmer i årlige søknader om statsstøtte.

– Det ble på denne måten søkt om statsstøtte for personer som ikke var medlem av Oslo katolske bispedømme, fastslår førstestatsadvokat Kristian Jarland ved Oslo statsadvokatembeter.

Under tvil har statsadvokaten begrenset bedrageriet til minst 2 millioner kroner. Årsaken til at beløpet ikke settes høyere, er at det vurderes som krevende å fastslå med tilstrekkelig sikkerhet hvor mye statsstøtte bispedømmet uriktig har mottatt.

Oslo katolske bispedømme har frist til mandag 19. desember med å vedta forelegget.

Telefonkatalogen

Bedrageritiltalen mot den daglige lederen dreier seg om at han i kraft av sin posisjon som både daglig leder og økonomisjef sendte inn årlige søknader om statsstøtte, og at han her oppga personer som var innhentet ved hjelp av «telefonkatalogmetoden» som medlemmer.

– Det ble på denne måten søkt om statsstøtte for personer som ikke var medlem av Oslo katolske bispedømme. Fylkesmannen la til grunn det innsendte medlemstallet ved tildeling av offentlig støtte, og staten ble påført tap eller fare for tap med minst 2 millioner kroner, skriver Jarland i tiltalen.

Samtidig er altså mistanken mot biskop Bernt Eidsvig henlagt.

– Det er ingen holdepunkter for at Eidsvig har hatt direkte befatning med «telefonkatalogmetoden». Statsadvokaten har videre under noe tvil kommet til at Eidsvig ikke hadde en så klar forståelse av medlemsregistreringspraksisen at det er grunnlag for å ilegge ham et personlig strafferettslig ansvar for ikke å ha grepet inn og stoppet/endret denne, opplyser Jarland.

Sivil sak

I februar i fjor anmeldte Fylkesmannen i Oslo og Akershus bispedømmet for medlemsjuks. I slutten av neste uke kommer den sivile rettssaken mellom bispedømmet og Staten ved Kulturdepartementet opp i Oslo tingrett.

Bispedømmet gikk til sivilt søksmål fordi det mener det ikke er grunnlag for departementet å pålegge dem å tilbakebetale cirka 40 millioner kroner som de fikk i statsstøtte i perioden 2011 til 2014.

Staten på sin side mener at bispedømmet har registrert medlemmer på en antakelse av at de var katolske, med utgangspunkt i hjemland og navn, og at det kreves en aktiv påmelding for å få støtte for et medlem. Kirken får offentlig støtte etter antall medlemmer.

Det er satt av seks rettsdager til den sivile saken, fra fredag 2. desember til fredag 9. desember.

medlemssaken i Oslo katolske bispedømme

  • I slutten av februar 2014 anmeldte Fylkesmannen i Oslo og Akershus Oslo katolske bispedømme for medlemsjuks. I slutten av måneden ble kirkens lokaler ransaket av politiet, og biskop Bernt Eidsvig ble sammen med bispedømmets økonomisjef siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner.
  • Bakgrunnen for anmeldelsen er at ansatte ved Den katolske kirke fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer.
  • Kirken mottok i 2014 totalt 105,4 millioner kroner i statlig og kommunal støtte. Støtten utgjør drøyt 870 kroner per medlem.
  • 65.500 nyregistreringer fra 2010 til 2014 er gjennomgått. 56.500 av disse ble registrert ved diskutable metoder. 28.900 har bekreftet medlemskapet, mens cirka 6.800 ikke ønsker å være medlemmer.
  • Fylkesmannen krever i et brev sendt i slutten av juni 2015 tilbake nærmere 40,6 millioner kroner av Den katolske kirken og slår samtidig fast at praksisen var lovstridig og innmeldingene ugyldige.
  • Den katolske kirke klagde på fylkesmannens vedtak, men 5. februar 2016 opplyser Kulturdepartementet at de ikke tar klagen til følge.
  • Samme dag varslet Oslo katolske bispedømme at de går til sivilt søksmål mot staten.
  • Oslo statsadvokatembeter har mandag ilagt Oslo katolske bispedømme en bot på 1 million kroner, og daglig leder blir tiltalt for bedrageri. Mistanken mot biskop Eidsvig er henlagt etter bevisets stilling.

(Kilder: Oslo katolske bispedømme, Oslo statsadvokatembeter, NTB)

Powered by Labrador CMS