Nyheter

Årets sommer var preget av flom, styrtregn og store vannmengder. Klimaeksperter mener at dette er i ferd med å bli den nye normalen, skriver Gro Hovde Fiksdahl og Bjørn Kjærand Haugland. Bildet er fra Hønefoss, én av byene som ble hardest rammet av ekstremværet «Hans». Foto: Annika Byrde | NTB

Enda flere mennesker skal evakueres i Ringerike

­Over 1.700 mennesker er så langt blitt evakuert i Ringerike kommune, og det kan bli enda flere.

Publisert Sist oppdatert

I Hønefoss har vannet steget siden i går.

Ordfører Kirsten Orebråten (Ap) i Ringerike kommune sier til Dagbladet at kommunen holdt krisemøte torsdag morgen.

– Vi vurderer å evakuere flere i løpet av dagen, sier ordføreren.

Økt vannstand i Begna

Så langt er 1.714 mennesker blitt evakuert i Hønefoss og andre steder i kommunen. Ifølge Orebråten har vannstanden økt i elva Begna.

– Den går ned til Hønefoss. Vi har forsøkt å holde igjen på Randsfjorden, men også den må nedover i løpet av dagen, og da blir det dobbelt. Dette byr på utfordringer.

I Hønefossen, i sentrum av byen, er det «sinnssykt mye mer vann enn i går», ifølge en journalist fra Ringerikes Blad. Vannmassene har blant annet spist seg innover i elvebredden mot en gangvei som går i nærheten av fossen.

Store vannmengder mot Drammen

Beredskapsminister Emilie Enger Mehl besøkte ordføreren i Drammen torsdag morgen. Vannet i elva stiger stadig og ventes å stige ytterligere.

– Det er ikke over selv om sola skinner og det ser fredelig ut, sier justis- og beredskapsminister Mehl til NTB.

Torsdag morgen møtte hun Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg for å få et overblikk over situasjonen i Drammen, hvor elva har steget betraktelig. Ifølge NVE er det 50-årsflom i store deler av Drammensvassdraget – det er ventet at Hønefoss og Drammen vil bli hardt rammet av vannskader.

– Vi ser sterke bilder fra lenger nord i de områdene hvor Hans har herjet verst. I Nesbyen er det katastrofebilder, og i Hønefoss er det kritisk.

– Alt vannet som har vært der, skal gjennom her også, sier Mehl.

Elva fortsetter å stige

Elva har steget betraktelig i Drammen og er ifølge NVEs anslag ventet å stige ytterligere i tiden fremover. Det er satt opp flomvern langs elven for å beskytte mot de enorme vannmassene.

– Kommunen har stått på og gjort mye forberedende tiltak for å begrense skadene. Det er mange aktører involvert i forberedelsene her, sier Mehl.

Selv om regnværet har gitt seg, er det viktig at folk fortsetter innsatsen, understreker hun.

– Det er bra at det har sluttet å regne. Det kan bli noe mer opptørking i terrenget. Men denne krisen er ikke over, og folk må følge med og sikre eiendelene sine, sier Mehl, som legger til at det kan bli flere stengte veier i Drammen som følge av det stigende vannet.

– Regjeringen skal stille opp

Ødeleggelsene er omfattende etter ekstremværet Hans. Flere steder er bebyggelse er ødelagt, veier er stengt og toglinjer berørt. Forsikringsselskapene har blitt rent ned av skademeldinger.

– Jeg tenker på alle dem som står midt oppi dette, og det er sterkt å se ødeleggelsene. Regjeringen skal også stille opp i etterkant når skadene skal rettes opp i, sier Mehl.

– Det viktigste er at ikke dette ikke går utover liv og helse.

Powered by Labrador CMS