Samfunnsansvar
– Enkelte innkjøpere verdsetter ikke miljøansvar
Ny lov om offentlig anskaffelser skal gjøre det enklere for innkjøpere å stille miljøkrav til alle leverandører. Det tror Stiftelsen Miljøfyrtårn vil ha en positiv spiraleffekt.
I går skrev Dagens Perspektiv om Vinmonopolet som sparte 1 million kroner på å innføre en rekke klimatiltak og sertifisere seg som Miljøfyrtårn.
En rekke andre virksomhet som Danske Bank, Bama og Best Western Hotel Norge i Kristiansand har investert i miljø viser på bunnlinja og sier at det er lønnsomt å være miljøvennlige.
Likevel er det noen virksomheter som har opplevd at de taper anbudskonkurranser til tross for at de kan konkurrere på miljø og kvalitet.
– Så lenge enkelte innkjøpere ikke verdsetter miljøansvar, og lar pris alene styre, opplever vi dessverre at noen «taper penger», sier daglig leder i miljøorganisasjonen Ann-Kristin Ytreberg.
- Les også: – Bra for business å satse på bærekraft
Interessen for å sertifisere seg som Miljøfyrtårn er derimot stigende og i 2016 opplevde stiftelsen en økning i antall bedrifter som ville satse mer på miljø enn året før.
– Det koster lite å bli Miljøfyrtårn. Vi mener at reduserte kostnader som regel i seg selv dekker sertifiseringskostnaden. Kobler man dette med merkevarebygging, kontinuerlig forbedring og innovasjon – tror vi at det alltid vil lønne seg på sik, sier Ytreberg.
Slik sparer du penger
Det som er bra for miljøet viser seg i mange tilfeller også å være det mest lønnsomme for bunnlinja til bedrifter.
Når man sertifiserer seg som Miljøfyrtårn er det en rekke miljøtiltak bedriftene kan innføre som er med på å spare penger.
Et eksempel kan være når en bedrift reduserer energiforbruket sitt, så slipper den også unødvendige strømutgifter.
I Miljøfyrtårn sier vi at du kan skape en grønn fremtid med sort bunnlinje
– Når du sorterer avfall, kan du få lavere kostnader når du skal kvitte deg med avfallet – og du kan i noen tilfeller få solgt det, sier Ytreberg.
Færre flyreiser og overgang fra fossilbil til el-bil er også selvsagte besparelser.
– I Miljøfyrtårn sier vi at du kan skape en grønn fremtid med sort bunnlinje, sier Ytreberg.
Senker sykefraværet
Stiftelsen håper den positive trenden fra fjoråret vil fortsette i år.
– Skal vi oppnå det grønne skiftet er det viktig at alle virksomheter tar sin del av ansvaret, sier Ytreberg.
Hun mener miljø- og klimaarbeid er «vinn-vinn» og forteller at de ser de lønner seg for de aller fleste bedrifter på alle fronter. Særlig når det gjelder samfunnsansvar.
– Man gjør det man kan for å redusere klimaavtrykket, og for bunnlinja i forhold til konkrete besparelser.
Miljøansvar er også med på å bygge merkevaren både ovenfor kunder og interne medarbeidere.
– Mange er ikke klar over at Miljøfyrtårn også dekker indre miljø og inneholder HMS. Bedriftene får mer fornøyde medarbeidere og senker sykefraværet, sier Ytreberg.
Grøn ledelse
Å miljøsertifisere seg betyr at man driver med det man kaller miljøledelse; bedrifter gjør et systematisk arbeid for å bedre både indre og ytre miljø i virksomheten.
Miljøfyrtårn har på forhånd laget kriteriene klare, slik at man får en liste over konkrete tiltak og gode ideer til grønne løsninger.
– Miljøengasjement i en bedrift er en prosess som starter med en sertifisering og etter hvert fører til en bærekraftig og innovativ kultur i bedriften, sier Ytreberg.
Bedriftene får mer fornøyde medarbeidere og senker sykefraværet
Hun forklarer at det som kjennetegner de bedriftene som satser på en grønnere fremtid har «orden i sysakene».
– De har iverksatt rutiner og systemer for å bli bedre på miljø og at de ser at det lønner seg å ta miljøansvar. Miljøfyrtårn-bedrifter får også mer engasjerte medarbeidere som er stolte av arbeidsplassen. Dette er også å rigge seg for fremtiden – det blir ikke mindre krav til miljø- og klimahensyn fremover -og det ser disse bedriftene.
Hennes oppfordring til norske bedrifter er å «våkne opp» og se at det å bli Miljøfyrtårnsertifisert kan bety et konkurransefortrinn, at man kan bygge sin merkevare, vinne anbud og sikre sin egen innovasjonskraft.
– Det lønner seg å ta miljøansvar, understreker hun.