Helse
Erna Solberg tråkket seniorturene i gang igjen: – Et viktig folkehelsetiltak
Turistforeningen starter nå opp igjen med seniorturer etter to måneders koronastans. Men smittevernhensyn gjør at turene må planlegges bedre enn før.
Det ble full stans for seniorturene da Norge stengte ned 12. mars. Men nå er tursesongen i gang igjen.
Den Norske Turistforening (DNT) fikk med seg statsminister Erna Solberg (H) som æresgjest da første seniortur etter koronapausen ble arrangert i Kongsskogen og Prinsesseåsen på Bygdøy mandag formiddag.
Statsministeren kaller turgåing et viktig folkehelsetiltak. Og kanskje særlig for seniorene er slike aktiviteter viktig, mener hun.
– De har jo fått beskjed om å være litt mer forsiktige i denne perioden. Og da har de kanskje følt mer på at de ikke har hatt så mange å snakke med, at de ikke har hatt så mye nærkontakt, sier Solberg til NTB.
Krever påmelding
Med det lave smittenivået vi har i Norge i dag, er det relativt trygt å gå på tur, mener Solberg.
Men DNT har også innført nye smittevernregler for turene.
En viktig forandring er at man ikke bare kan dukke opp og bli med. Alle deltakere må melde seg på i forkant, slik at man har oversikt og kan spore smitten hvis noen blir syke.
Turlederne har også fått opplæring i smittevern, og rådene om gruppestørrelse og én meters avstand må følges. Er du syk, må du holde deg hjemme. Og deltakere må ha med Antibac og får ikke dele utstyr, mat og drikke med hverandre.
Tursommer i vente
I fjor fikk DNT med seg mer enn 90.000 deltakere på 4.000 seniorturer, og 135 gågrupper er etablert rundt omkring i landet.
Håpet er nå å få turene i gang for fullt igjen i løpet av juni.
Jeg tror folk er interessert i å se nærmere på hva de kan oppleve i Norge som de ikke har sett før.
Samtidig forbereder DNT seg på en sommer der mange nordmenn planlegger å bruke ferieukene på å utforske Norge.
– Det som kommer til å skje nå, er at folk søker til spennende steder å reise. Jeg tror folk er interessert i å se nærmere på hva de kan oppleve i Norge som de ikke har sett før, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og omegn.
Han oppfordrer folk til å være litt søkende denne sommeren og prøve å finne alternativer til de vanligste reisemålene.
Det er også viktig å huske at man ikke bare kan dukke opp på en hytte og regne med at det er plass. I sommer må hyttene bestilles på forhånd.
Besteforeldre er redningen for veldig mange barneforeldre.
Nye råd for besteforeldre
Før helgen kom regjeringen også med nye råd til besteforeldre. Budskapet er at besteforeldre kan feriere sammen med familien i sommer, selv om de er i en gruppe med lett forhøyet risiko.
Personer med klart forhøyet risiko, for eksempel på grunn av underliggende sykdom, må derimot ta en individuell vurdering på hva de vil gjøre. For en del av disse vil ikke reiser med barn og barnebarn være å anbefale.
Men skoleferien varer i to måneder, mens mange foreldre bare har tre–fire uker fri, påpeker Solberg. Det gjør besteforeldre til en verdifull ressurs.
– Besteforeldre er redningen for veldig mange barneforeldre. Så det er viktig å få dette til, sier hun til NTB.