DPTV
Erna Solbergs tre kriser
Statsministeren mener regjeringen har trosset kriser som rammet landet hardere enn finanskrisen, og levert det de lovet for fire år siden. Tirsdag skisserte hun hva de neste fire årene vil innebære ved blå valgseier i september.
– Vi har støtt på vanskeligheter, sa statsminister Erna Solberg under sin halvårlige pressekonferanse tirsdag formiddag, som for øvrig var den siste for denne stortingsperioden.
Solberg la spesielt vekt på «tre kriser» som har satt regjeringen på prøve underveis i den foregående perioden: oljeprisfallet, migrasjonskrisen og «den sikkerhetspolitiske uroen» - som er svært ulik situasjonen i 2013, skal en tro statsministeren.
– Oljeprisfallet var et av de mest dramatiske sjokkene for norsk økonomi, og det påvirket faktisk norsk økonomi i større grad enn finanskrisen gjorde, sa Solberg.
Likevel har regjeringen levert det de lovet under valgkampen som endte med regjeringsskifte for fire år siden, mener hun. En gjennomgang Aftenposten har gjort gir henne delvis rett; av knapt 200 lovnader i Sundvolden-erklæringen som Erna Solberg og Siv Jensen presentere 7. oktober 2013 har de innfridd 134, mens 26 lovnader er delvis innfridd.
Pilene snur
Nedturen i oljesektoren har preget den første Solberg-regjeringen, og søkelyset har i store deler av perioden vært rettet mot arbeidslivet. Ledigheten har vært høy og arbeidsdeltakelsen lav.
Over flere måneder har imidlertid pilene snudd, én etter én. Arbeidsledigheten nærmer seg nivået den var på før oljekrisen slo inn over landet. Økonomien er i vekst, særlig på fastlandet. Prognoser fra Nav og SSB viser til og med at den negative sysselseetingstrenden er i ferd med å snu. Ikke nok med det; oljeprisen er i ferd med å stabilisere seg.
– Det går bra i landet. Det håper jeg alle har fått med seg. Vi har mange gode piler som peker riktig vei, sa statsministeren.
Men:
– Selv om ledigheten er tilbake og pilene peker rett vei, må det skapes nye jobber og moderniseres. Grønnere, smartere, mer nyskapende, slo Solberg fast.
Kunnskap og beredskap
Nøkkelen ligger i utdanning, tror Høyre-lederen. Sammen med en større satsing på beredskap utgjør «kunnskap» plattformen regjeringen går til valg på til høsten.
– Hvis vi lykkes med skolen, lykkes vi bedre med alt annet. God kunnskap er nøkkelen til sosial og økonomisk utjevning, sa Solberg.
Blant annet slo hun fast at den mye omdiskuterte fraværsgrensen, som har ført til rekordmange legebesøk de seneste halvåret, «må beholdes». I tillegg skal gjennomføringen av pågegynt videregående opplæring innen fem år fra starttidspunktet opp på 90 prosent i neste periode, sa statsministeren. I dag er gjennomføringsgraden etter fem år på drøyt 70 prosent. Ytterligere satsing på videreutdanning av lærere ble også vektlagt.
Tidligere denne måneden sa Solberg at Høyre er det eneste partiet som går til valg med beredskap som et hovedpunkt. Det budskapet understreket hun under dagens pressekonferanse - samtidig som Stortinget er samlet for å behandle Riksrevisjonens ramsalte kritikken av regjeringens beredskapsinnsats.
– Vi skal ha flere politifolk som er bedre utrustet. Vi skal bli enda sterkere og tryggere. Men dette er et punkt man aldri er helt ferdig med, og hele tiden må jobbe med, sa statsministeren.
Opposisjonsleder Jonas Gahr Støre er langt fra imponert, og sier Erna Solberg ikke har levert i de viktigste saken i sin første fireårsperiode.
Se opptak av pressekonferansen:
(Video © Regjeringen)