Internasjonalt

Et eksempel – ikke til etterfølgelse

Fra 2013 skal Storbritannias barnetrygd være behovsprøvd, og altså ikke lenger være universell. Behovsprøving dreier seg ikke bare om å spare offentlige utgifter. Det innebærer også sosiale kostnader og økte utgifter til mer kontroll.

Publisert Sist oppdatert

Overgang fra universell til behovsprøvd barnetrygd innebærer ikke bare administrative og økonomiske kostnader. Det er også sosiale og politiske kostnader ved innføring av behovsprøving, skriver professor Stein Kuhnle i en artikkel i siste nummer av magasinet Velferd.

«Storbritannia har hatt en universell barnetrygd, men fra 2013 skal den bli behovsprøvd. Husholdninger der en person tjener mer enn 60 000 pund (for tiden cirka 550 000 norske kroner) mister barnetrygden, mens de som tjener mellom 50 000 og 60 000 pund får lavere ytelser,» skriver Kuhnle i artikkelen som er tilgjengelig her.

Spionering i privatlivet

Kuhnle påpeker at omleggingen i Storbritannia krever et økt kontrollapparat:

«Skatteetaten rekrutterer nå 1000 ekstra ansatte i tillegg til de allerede 8500 som bemanner "call centres". De skal ha mandat til per telefon å "grille" de som gjør krav på barnetrygd, som for eksempel å bringe på det rene hvorvidt en ugift kvinne som krever barnetrygd, bor sammen med en med høy inntekt, eller hvorvidt samboende par har et stabilt forhold, eller om de har en uryddig historie med gjentatte separasjoner og gjenforeninger.»

Les hele artikkelen i magasinet Velferd 8-2012.Elektronisk utgave kan kjøpes her.

Powered by Labrador CMS