Vidar Løfshus

Sportssjef Vidar Løfshus gikk kraftig ut mot FIS for deres håndtering av Johaug–saken.

Et velregissert skrik

Når sportssjef Vidar Løfshus går ut og kritiserer FIS for sin håndtering av Johaug–saken på OLs siste dag, er det langt fra tilfeldig, skriver Bård Andersson

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Mange fikk OL–kaffen i halsen da sportsjef for langrennslandslagene, Vidar Løfshus valgte å hudflette FIS for sin håndtering av Johaug–saken på OLs siste dag. Det var ikke en hvilken som helst dag heller: Det var dagen da lagvenninnen til Johaug, Marit Bjørgen, ble tidenes vinterolympier med sitt gull på tremila.

– Det er en skam at FIS har utestengt henne herfra. Jeg håper at de ser at selv om de prøvde å ta fra oss den så var vi best uansett. Det håper jeg Kasper (Gian Franco Kasper i FIS, journ.anm.) merker seg, sa Løfshus til Nettavisen.

Kasper gikk tidlig ut og foreslo fire års utestengelse for Therese Johaug.

«Taktløst», «pussig» og «skammelig» buldret norske og svenske eksperter og kommentatorer om Løfshus sitt utspill.

Men hva var det egentlig Vidar Løfshus ønsket med å gå ut på denne måten? Det vet han nok best selv, men det er ikke urimelig at han ønsket oppmerksomhet om et sårt tema, som ganske sikkert har ligget og ulmet i den norske troppen over lang tid. Uttalelsen kommer også bare noen dager etter at Therese Johaug formelt fikk tillatelse til å starte treningen med det norske landslaget igjen.

Inkludering

Therese Johaug har måttet organisere sin egen treningshverdag under utestengelsen. Hun har leid inn trener, den gamle helten Pål Gunnar Mikkelsplass, som hun har reist rundt i Mellom–Europa på høydesamlinger med – hele tiden uten å kunne ha organisert treningskontakt med lagvenninnene. Broren Karstein Johaug har også deltatt i teamet, sammen med manager Jørn Ernst.

Foto Tilbake på landslaget: Therese Johaug. Foto: AP Photo/Matthias Schrader,file

Etter å ha vært ute i kulden i snart 18 måneder, uten særlig oppfølging fra langrennslandslaget, kan Johaug ha følt seg urettferdig tilsidesatt. Hun bebreider nok ikke Løfshus eller Skiforbundet, og til og med legen som skal ha foreskrevet den ulovlige sårsalven skal være tilgitt. Det er FIS sin anke, og CAS sin behandling som svir mest. 13 måneder ble anket, og omgjort til 18 – akkurat lang nok straff til at hun ikke fikk delta i OL i PyeongChang.

En utøver som kommer tilbake til landslaget etter å ha vært ute i kulden trenger å føle seg inkludert: å bli sett, hørt og lagt merke til. Det er ledelsesøvelsen Vidar Løfshus nå utfører. Med slakten av FIS, viser han Johaug at langrennslandslaget støtter henne, og at de aldri støttet FIS i denne saken. Resultatet kan bli at Johaug raskere finner tilbake til gamle takter, både som individuell utøver og som et viktig medlem i en prestasjonsgruppe på høyt nivå.

FIS svarer

Mediene melder i dag om at FIS har fått med seg Vidar Løfshus sitt stunt, og bringer følgende svar fra generalsekretær Sarah Lewis:

– Dersom direktøren for Norges langrennslandslag, Vidar Løfshus, har bemerkninger eller spørsmål han ønsker å ta opp med FIS, og beskyldninger mot spesifikke personer, så er han velkommen til å gjøre det gjennom Norges skiforbunds ledelse, som vi har en konstruktiv og pågående dialog med, sier Lewis til TV 2 Sporten.

Foto Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Løfshus selv er urokkelig, og står ved sine uttalelser – til tross for at skipresident Erik Røste har varslet at han skal kalle Løfshus inn på teppet:

– Jeg står for det som er sagt, sier Løfshus til Adresseavisen og legger til at han ikke har fått med seg at hans uttalelser i etterkant av Bjørgens tremilsgull i OL har vakt reaksjoner.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS