etikk og samfunnsansvar

Krevende for Yara

En million dollar gitt til en indisk rådgiver utløste Økokrims etterforskning av statseide Yara. – Finnes ikke 100 prosent garanti mot brodne kar, sier næringsminister Trond Giske (Ap).

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror ikke at dette er typisk for statlige bedrifter, men noe som mange private bedrifter også rammes av. Vi har noen statlige bedrifter som er veldig internasjonale, og som opererer i veldig mange land. De kommer i ganske krevende situasjoner, sier næringsministeren til DN.no.

Økokrim etterforsket i utgangspunktet en melding fra Yara om mulig korrupsjon i Libya. I den forbindelse avhørte de Yara-ansatte, noe som satte dem på sporet av en millionutbetaling til en indisk rådgiver i forbindelse med et forsøk på å etablere et joint venture i India i 2006 og 2007.

– Det kom overraskende, for jeg var rimelig trygg på at det ikke ville være noe mer som jeg ikke ble informert om. Jeg er skuffet. Det var noen i den tidligere konsernledelsen som burde ha sagt det, sier Yaras konsernsjef, Jørgen Ole Haslestad.

I Libya eier Yara halvdelen av gjødselprodusenten Lifeco, halvdelen av libyske interesser – hvorav en kvart av denne andelen anses som hovedmotoren for Gaddafis rikdom.

Powered by Labrador CMS