Samfunn

Polakker demonstrerer i gatene i Warczawa 14 desember mot regjeringens domstolsreformer.

Ett land kan stoppe at EU fratar Polen stemmeretten

Publisert Sist oppdatert

I dag kan EU-kommisjonen for første gang komme til å utløse den såkalte Artikkel 7-prosessen mot Polen.

Artikkel 7 blir omtalt som «The Nuclear Option» og ble innført i 2000 i forbindelse med EUs innlemmelse av Øst-Europeiske land med en nær historie med autokratisk styre. Regelen skal sørge for at medlemslandene følger EUs krav til menneskerettigheter og godt styresett. Et land man mener bryter med disse rettighetene, vil kunne gis en advarsel og i siste instans strippes for stemmerett og bli gjenstand for sanksjoner.

Bakgrunnen for at regelen nå kan utløses, er at polske myndigheter etter gjentatte advarsler har gått videre med sine kontroversielle reformer av domstolene og mediene. Liberale kritikere av reformene mener endringene vil sette det regjerende Lov- og Rettferdighetspartiet i stand til å endre grunnloven på en udemokratisk måte.

For at prosessen skal settes igang kreves det at 80 prosent av medlemslandene stemmer for dette. Forrige gang spørsmålet var opp til en avstemning, den gang i parlamentet, fikk det 72 prosent oppslutning, men denne gangen er det EU-rådet som skal stemme, og der har hvert land en stemme.

Med fem land som stemmer mot igangsettelse, strander forslaget allerede i ministerrådet.

Ifølge Politico skal EU-byråkrater har tro på at det ikke skjer, men både Ungarn, Tjekkia og Slovakia kan komme til å stemme med Polen - og da trengs bare en stemme til.

Skal det vedtas straffetiltak, for eksempel at Polen fratas stemmeretten, må det være enstemmighet.

Powered by Labrador CMS