Europa
EU: Apple fikk «ulovlige skattefordeler» verdt 120 milliarder
Men Irland kommer til å anke avgjørelsen.
Europakommisjonen har konkludert med at Irland har gitt Apple Inc. ulovlige skattefordeler verdt opptil 13 milliarder euro, tilsvarende 120 milliarder kroner. Arbeidet med å kreve pengene tilbake tilfaller Irland, har kommisjonen bestemt.
Skattefordelene som er tildelt Apple Inc. i Irland de siste årene er ifølge EUs bistandsreglement ulovlig fordi det ga Apple anledning «til å betalte betydelig mindre skatt enn andre selskaper.» Det konkluderte Europakommisjonen med under tirsdagens møte, og slo fast at det beregnede beløpet nå må tilbakebetales.
Kravet gjelder for perioden 2003 til 2014, men kommisjonen påpeker at avtalen har tillatt «omfattende og kunstige» skattekutt for selskapets europeiske virksomhet siden 1991. Videre skriver kommisjonen at skattebehandlingen i Irland tillot Apple å unnå å skatte på så godt som alt overskudd på salg av Apple-produkter i hele EUs indre marked.
– Denne avgjørelsen sender et klart signal. Medlemsstatene kan ikke gi urettmessige skattefordeler til utvalgte selskaper, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager i en pressemelding.
Ifølge Vestager ga Irland-avtalen Apple anledning til å kutte deres skattebetaling av inntekter i Europa fra én prosent i 2003, til 0,005 prosent i 2015. Kommisjonen kan beordre tilbakebetaling av ulovlig statsstøtte gitt inntil ti år tilbake i tid, og tar utgangspunkt i kommisjonens første forespørsel om skatteinformasjon fra tekonologigiganten i 2013.
– Irland må nå kreve tilbake den ubetalte fra Apple for årene mellom 2003 og 2014 - opptil 13 milliarder euro pluss renter, skriver kommisjonen i pressemeldingen.
UPDATE: Apple shares down 1.6 percent in premarket trade after EU orders Apple to pay 13 billion euros in tax.
Irland, på sin side, godtar ikke avgjørelsen - og kommer til å anke. Det bekreftet landets finansminister Michael Noonan kort tid etter offentliggjøringen av kommisjonens avgjørelse.
– Avgjørelsen gir meg intet annet valg enn å søke kabinettets godkjennelse til å anke saken til den europeiske domstolen. Dette er nødvendig for å forsvare integriteten til vårt skattesystem, for å gi skattesikkerhet til bedrifter og for å utfordre inngrepet EUs statsstøttereglement gjør i suvereniteten til medlemsstater (...).
Ifølge the Guardian åpnet avdøde Steve Jobs Apples første base i Irland i 1980. I dag sysselsettes omtrent 6000 personer i landet - hvorav de fleste arbeider på det europeiske hovedkvarteret i Cork. De seneste årene har Apple iverksatt planer om å utvide virksomheten i landet gjennom utbygging og 1000 nye arbeidsplasser.
– Det er viktig at vi sender en klar melding om at Irland forblir en attraktivt og stabilt sted for betydelige langtidsivesteringer, sier Noonan om sin oppfatning om at avgjørelsen må ankes.