Europa

Illustrasjon, Brexit.

EU stålsetter seg for brexit-domino

Publisert Sist oppdatert

EU er i ferd med å kollapse, spår den britiske ut-generalen Nigel Farage selvsikkert. Enten han får rett eller ikke, blir unionen aldri den samme hvis britene går.

– For EU er den britiske avstemningen en farlig ting, slår Stefan Lehne i tankesmia Carnegie Europe fast.

Når britene torsdag avgjør sin fremtid i EU, ligger det visstnok klar en hemmelig kriseplan for en brexit i safen hos EU-kommisjonen.

EU-entusiastene frykter at en skilsmisse med britene skal bli begynnelsen på slutten for dagens union. EU-motstanderne håper det intenst.

– Vi kommer til å utløse en dominoeffekt. EU vil kollapse og bli oppløst i mange deler, sier Farage til den italienske avisen Corriere della Sera.

Spredning

Dersom britene går ut, blir EUs globale innflytelse svekket både økonomisk og politisk. Ifølge tankesmia Bruegel faller unionens andel av verdensbefolkningen fra 7 prosent til 6,1.

Men først og fremst frykter EU-lederne interne konsekvenser. En måling fra instituttet Pew viser en markant fallende popularitetskurve for unionen, også i kjernelandene Tyskland og Frankrike.

Da kan brexit lett lede til krav om flere folkeavstemninger.

Både et fransk og et italiensk flertall sier ifølge Financial Times at de kan tenke seg en egen EU-avstemning. Antallet dansker som ønsker det, vokser også.

– Smitteeffekten kommer dessverre til å merkes dypt, sier Sveriges utenriksminister Margot Wallström til BBC.

Griller

Ingen land har forlatt EU før, så prosessen etter et eventuelt «ut» er uklar. Uansett blir det forhandlinger om et nytt forhold mellom London og EU.

Får britene en lukrativ brexit-avtale, spørs det så hva andre land kommer til å kreve av spesialbehandling.

– Skulle det bli brexit og deretter en framforhandlet avtale fra utsiden av EU, så vil det sette griller i hodet på mange EU-skeptikere og høyrepopulister rundt om i Europa, sier Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

EU har et tilpasningsdyktig rammeverk som kan tåle flere særordninger, men mer spesialbehandling betyr også et helt annet EU.

– De kan tilpasse det meste. Men da er også det EU som vi kjenner i dag, dødt, sier Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Maktforskyvning

EU-president Donald Tusk sier han er sikker på at EU overlever. Heller ikke analytikeren Jan Techau i Carnegie tror EU kommer til å kollapse.

Men brexit vil bety en maktforskyvning i EU. Gruppen av euroland blir mektigere og viktigere, og Techau ser for seg et EU der de store landene avgjør flere saker ved å inngå avtaler seg imellom.

De mest optimistiske ser for seg en sterkere union, fordi det blir lettere for Frankrike og Tyskland å trekke samme vei når de evig EU-kritiske britene er ute. Samtidig kan man få en ytre krets av mindre overbeviste EU-land som ikke vil være med på videre integrering: Et EU i flere hastigheter.

– Spørsmålet er om samholdet blir styrket blant landene som er gjennomgående positive til unionstanken, eller vil det sprekke opp? sier Mustad.

Powered by Labrador CMS