Samfunn
EU stemmer over omstridt direktiv om opphavsrett
EU-parlamentet stemmer onsdag over de nye reglene om opphavsrett på internett, som har skapt dyp splittelse både mellom og innad i de ulike partigruppene.
Direktivet om opphavsrett behandles onsdag i plenum i EU-parlamentet for annen gang etter at saken ble utsatt i juli.
Som NTB har meldt tidligere er direktivet i utgangspunktet ment å sikre at de som står bak verkene, faktisk får betalt når fotografier, videoer, musikk og tekst som er beskyttet av opphavsretten, deles på nettet.
Motstridende meninger
Men teknologibransjen har advart mot at de nye reglene kan føre til massiv sensur. EDiMA, en bransjeorganisasjon som representerer selskaper som Amazon, Apple, Facebook og Google, har hevdet at de nye reglene vil «ødelegge internett». Samtidig kjemper andre i motsatt retning.
– Vi burde ikke akseptere en verden der en håndfull multinasjonale selskaper tar størsteparten av verdien av det arbeidet som er gjort av andre, heter det i en leder underskrevet av åtte kulturministre, blant dem Frankrikes Françoise Nyssen og Spanias José Guirao Cabrera, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Saken har splittet EU-parlamentet dypt, også innad i partigruppene. I alt 318 folkevalgte stemte i juli til slutt mot, mens 278 stemte for.
Vanskelig å spå
En rekke endringsforslag ligger nå på bordet, og det legges opp til en lang og kompleks avstemning der få tør spå hvilke forslag som vil få flertall.
Det mest kontroversielle punktene i direktivet er artikkel 11 og 13. Førstnevnte skal gjennom lenkeskatt sikre beskyttelse av opphavsretten til nyheter som publiseres på nett, mens artikkel 13 setter krav om automatisk filtrering av opphavsrettsbeskyttet materiale som lastes opp på nettet.
Når saken er ferdigbehandlet i EU-parlamentet, vil den gå videre til sluttforhandlinger mellom EU-kommisjonen, EU-parlamentet og EUs medlemsland. De har allerede gitt tommel opp til hovedtrekkene i det nye regelverket.
Direktivet skal i utgangspunktet også gjelde i Norge. Norske myndigheter har ikke hatt noen vesentlige innsigelser.