Europa
EU vil kikke digi-giganter nærmere i kortene
I kjølvannet av den såkalte LuxLeaks-skandalen, ønsker EU-kommisjonen å se nærmere på hvordan globale tech-selskaper som Google, Facebook og Amazon og andre bruker datterselskaper i Karibien for å unngå beskatning i Europa. Nylig ble representanter for selskapene grillet av EU-parlamentarikerne.
Ifølge Politico er det etter at EU-kommisjonen nylig bestemte å åpne en etterforskning av Google for angivelig brudd på antitrustregler, at de ønsker å se nærmere på alle 11 andre selskaper – inklusive Facebook og Amazon - for deres skattepolitikk i Europa.
Blant de viktigste spørsmålene parlamentsmedlemmene ønsker å få svar på er bruken av skatteparadiser i blant annet Karibien for å unngå beskatning i Europa. På direkte spørsmål om dette svarte Googles representant Nicklas Lundblad at de bare har tilpasset seg irsk lovgivning og at virksomheten på Bermuda ble opprette for å ivareta deres amerikanske interesser. Han avviste at dette har vært et forsøk på å unndra skatt.
Amazons representant Monique Meche tilbakeviste alle påstander om skatteunndragelser ved å ha sitt hovedkvarter i skatteparadiset Luxembourg. I høringen sa hun at de er mye mer enn et postkasse- selskap, hvor de sysselsetter over 1000 mennesker i Luxembourg. Hun hevdet at Amazon har investert "tungt" de siste årene, og faktisk tapt penger, noe som forklarer hvorfor de ikke har vært gjenstand for beskatning i Europa.
Facebooks representant fikk spørsmål om registrering av lisenser i skatteparadiset Cayman Islands. I følge Politico slet representanten med å svare på spørsmålene og sa flere ganger at hun ikke var en "skattekspert."
Åpenhet
Selskapene ble samtidig bedt om å komme med en skriftlig uttalelse om sitt samarbeid med konsulentselskaper som Pricewaterhousecoopers og Ernst & Young, som har bistått dem i skatteplanlegging. Flere parlamentsmedlemmer mener de ikke har gitt tilfredsstillende svar omkring disse spørsmålene.
Selv om EU-komiteen ikke har noen reell makt har selskapene valgt å stille til høringene i frykt av for dårlig publisitet. Komiteen var også interessert i å kartlegge lobbyvirksomheten til selskapene. Google har det siste året utvidet sin lobbyvirksomhet i Brussel, som nå teller ni heltids lobbyister som arbeider med EU-institusjonene.
Det er i kjølvannet av den såkalte LuxLeaks-skandalen at EU har strammet grepet. Det var i fjor at 80 journalister i til sammen 26 land simultant publiserte artiklene som avslørte at flere enn 340 multinasjonale selskaper som Pepsi og Ikea gjennom hemmelige avtaler med Luxembourgs skattemyndigheter undro EU-landene for milliarder av skatteinntekter. Lignende avtaler ble gjort med andre land, som Holland. Dette har gitt betydelige skattegevinster for selskapene.
Fiat og Starbucks er nå blitt møtt med erstatningskrav på 150-225 millioner kroner. Det er et varsel om at multinasjonale selskaper over hele Europa, inklusive Apple og Amazon, kan stå overfor samme krav.
- Skatteavgjøreløser, som kunstig reduserer selskapsskatten, er ikke i overensstemmelse med EU’s regler om statsstøtte. De er ulovlige. Jeg håper at dagens avgjørelse vil sende et signal som vil bli lyttet til både i medlemslandenes regjeringer og hos selskapene. Alle virksomheter, store som små, multinasjonale eller ei, skal betale deres andel i skatt, har EU's konkurransekommissær, danske Margrethe Vestager, uttalt ifølge den danske avisen Informationen.
Konkret har skattetriksingen foregått ved at overskuddet er blitt sendt videre til et EU-land med lav skatt – for å unngå skatt i landene hvor de har operert. Det kan for eksempel gjøres ved å la avdelingene i de forskjellige land kjøpe varer eller lisenser av hverandre til kunstig høye priser.
Ethvert forsøk fra EU på å få disse selskapene til å betale mer skatt har fått amerikanske myndigheter til reagere og hevde at dette dreier seg om proteksjonisme. En rapport fra den amerikanske kongressen i mai 2013 konkluderte med at avtalen Apple hadde inngått med irske skattemyndigheter i perioden fra 1991 og frem til nå medførte at selskapet bare betalte to prosent skatt på sine ikke-amerikanske inntekter. I 2013 var Apples globale fortjeneste på rundt 20 milliarder kroner. Omtrent en femtedel av disse kom fra Europa. Både Apple og Amazon benekter at de har brutt europeisk lov.
EU-Kommisjonen lanserte allerede for over 10 år siden ideen om en felles EU-lovgivning for alle typer globale bedrifter slik at vet hvor mye de skal betale i skatt uansett hvilket EU-land de opererer i.
EU har nå besluttet å bekjempe skatteundragelser blant annet med et nytt EU-forslag om automatisk utveksling av opplysninger om gunstige skatteavtaler.