Helse

Det er en betydelig nedgang i forekomsten, som har kommet til tross for et økende antall eldre i befolkningen ifølge Folkehelseinstituttet.

Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag

Forekomsten av akutt hjerteinfarkt og akutt hjerneslag er redusert med henholdsvis 24 og 13 prosent på seks år. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

De nye tallene for 2018 er publisert i forbindelse med offentliggjøringen av siste års data fra Hjerte- og karregisterets basisregister.

I 2018 fikk rundt 2.000 færre personer akutt hjerteinfarkt, og 300 færre fikk akutt hjerneslag sammenlignet med 2012.

Tallene utdypes i artikkelen «Forekomst av hjerte – og karsykdommer i 2018».

Skyldes forebygging

Statistikk fra Dødsårsaksregisteret har gjennom mange år vist at færre og færre dør av hjerte- og karsykdommer.

Nå viser altså de nye tallene at også færre får akutt hjerte- og karsykdom.

– Gunstige endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, kosthold og røyking har sannsynligvis hatt stor betydning for nedgangen, sier overlege Rune Kvåle i Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet i pressemeldingen.

Ifølge ham tyder tallene på at forebyggende tiltak er en viktig forklaring på nedgangen.

Foto Kilde: Hjerte- og karregisteret, Folkehelseinstituttet, juni 2019.(Illustrasjon FHI)

Mest nedgang i hjerteinfarkt

Nedgangen i antall hjerteinfarkt har vært størst, og i 2018 var det om lag like mange som ble behandlet for akutt hjerteinfarkt som for akutt hjerneslag.

– Dette er en betydelig nedgang som kommer til tross for økende antall eldre, sier Kåle.

Dette er nytt i forhold til for noen år siden, da flere pasienter ble behandlet for akutt hjerteinfarkt enn for hjerneslag. For arterieflimmer og hjertesvikt ser man ingen nedgang i forekomst.

Tar man dermimot hensyn til endringer i befolkningssammensetningen har antallet nye pasienter vært noenlunde stabilt de siste seks årene.

Fylkesforskjeller

Antallet som legges inn på sykehus på grunn av hjerte- og karsykdommer varierer en del fra fylke til fylke, ifølge Folkehelseinstituttets statistikkbank Norgeshelsa.

Fylkene Akershus, Oslo, Aust- og Vest-Agder ligger under landsgjennomsnittet. Østfold, Hedmark, Buskerud, Telemark, Nordland og Finnmark ligger over.

I tillegg viser tallene at flere menn enn kvinner er lagt inn på sykehus med hjerteinfarkt, med henholdsvis 2,6 per 1000 og 1,1 per 1000 på landsbasis.

Powered by Labrador CMS