Velferd

KUNNSKAPSPRØVE: Statsborgerprøven er en kunnskapsprøve med utgangspunkt i læreplanen for opplæring i samfunnskunnskap for voksne innvandrere.

Færrest besto Statsborgerprøven i Nordland

Nesten 9.000 personer tok Statsborgerprøven i fjor. Drøyt ni av ti besto prøven i Oslo, mens om lag sju av ti besto i Nordland.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av fjoråret tok totalt 8.972 personer Statsborgerprøven. Det var 2.700 flere enn året før, viser tall fra Kompetanse Norge.

For å få norsk statsborgerskap ble det fra 1. januar 2017 innført et krav om å bestå en prøve i samfunnskunnskap på norsk, eller å ta Statsborgerprøven på bokmål eller nynorsk.

– Økningen i antall avlagte Statsborgerprøver i 2020 kan være et resultat av at det ble åpnet for dobbelt statsborgerskap fra 1. januar 2020, sier direktør Sveinung Skule i Kompetanse Norge.

Foto DOBBELT STATSBORGERSKAP: – Økningen i antall avlagte Statsborgerprøver i 2020 kan være et resultat av at det ble åpnet for dobbelt statsborgerskap fra 1. januar 2020, sier direktør Sveinung Skule, direktør i Kompetanse Norge.  (Foto: Kompetanse Norge)

Varierende resultater

Tallene for landet som helhet viser at 88 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2020. Det er en økning fra 2019, da 81 prosent besto prøven.

– Resultatene på landsbasis holder seg jevnt over gode. Vi er glade for at mange tok Statsborgerprøven selv om 2020 var et vanskelig år. Det er også gledelig at så mange bestod prøven under pandemien, sier Sveinung Skule

Resultatene varierer imidlertid én del fra fylke til fylke.

Best var resultatene i Oslo der 91 prosent besto Statsborgerprøven i fjor. Deretter følger Rogaland og Vestland, med 89 prosent bestått.

Dårligst ut kommer Nordland, der 72 prosent besto, og Trøndelag, der andelen som besto var 81 prosent

Kunnskapsprøve

Stortinget har bestemt at Statsborgerprøven er en kunnskapsprøve med utgangspunkt i læreplanen for opplæring i samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Prøven måler ikke graden av integrering hos kandidatene.

Statsborgerprøven er digital og varer i 60 minutter. Kandidatene kan også høre spørsmålene opplest ved hjelp av en lydfil. Prøven består av 32 oppgaver, og 24 av spørsmålene må være riktig besvart for å få bestått.

Kompetanse Norge utvikler prøven på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Powered by Labrador CMS