Samfunnsansvar
Fagbevegelsen bøyer seg for Arbeiderpartiets oljekompromiss
Få er helt fornøyd, men mye tyder på at oljekrigen i LO ender med at stridsøksen begraves et sted i havrommet syd for Lofoten.
Stridigheter om konsekvensutredningen av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) førte under høstens olje- og gasskonferanse til at tillitsvalgte i flere store LO-forbund tok til orde for utmelding fra moderorganisasjonen om de ikke fikk viljen sin.
- LES OGSÅ: Beskylder LO-kolleger for illojalitet
- LES OGSÅ: LO rydder vei for olje, skriver Magne Lerø
De ønsket full utredning av området. Brorparten av hovedorganisasjonen, inkludert Handel og Kontor og det mektige Fagforbundet, ønsket fullt vern. Samtidig forholdt Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre seg knyst stille om temaet.
Mandag brøt partiet imidlertid stillheten. De hadde kommet frem til et kompromiss; en tredelt løsning som åpner for konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten, «Nordland 6». Partiet åpner imidlertid ikke for konsekvensutredning av «Nordland 7» og «Troms 2» i neste stortingsperiode.
– Godt politisk håndverk
Umiddelbare reaksjoner kom fra forkjemperne for utredning, ledet an av forbundslederne Leif Sand i Industri Energi og Jørn Eggum i Fellesforbundet: – Det er klart at dette påvirker debatten i fagbevegelsen. Men det er på ingen måte gitt at LO-kongressens vedtak blir likt Arbeiderpartiets, sa Sande.
Tonen var imidlertid langt mildere enn tidligere. Døren for et kompromiss var satt på gløtt.
Også Eggum uttrykte skuffelse, men slo overfor LO-Aktuelt fast at «kompromisset er godt politisk håndverk som forener interesser som i utgangspunktet står langt fra hverandre».
Et samlet sentralstyre i LO, med unntak av AUF, bestemte seg allerede mandag for at de ville støtte forslaget fra Arbeiderpartiet. Leder for hovedorganisasjonen, Gerd Kristiansen, mener vedtaket er «et godt kompromiss som kan samle de ulike interessene». Det er tatt hensyn til både næringsinteresser og miljøinteresser, ifølge LO-lederen.
– LO har programfestet konsekvensutredning av stengte og uåpnede områder på norsk sokkel. Det er fortsatt vårt standpunkt, samtidig er vi med på kompromisser som kan få denne betente saken videre, sier LO-lederen.
Til VG sier Kristiansen at hun mener at hele området bør konsekvensutredes i fremtiden, men at LOs sentralstyre «har valgt å utsette det til den helhetlige forvaltningsplanen kommer rundt 2020».
- LES OGSÅ: Arbeiderpartiets kompromiss - delvis vern ment å samle partiet
- LES OGSÅ: Vil verne deler av Lofoten
Kampen er ikke over
Overfor Dagens Perspektiv slår Industri Energi-topp Leif Sande fast at hans forbund står prinsipielt fast på full konsekvensutredning av området.
– Den interne kampen foregår fortsatt?
– Nå har vi fått et kompromiss her, mellom ulike aktører, og det påvirker debatten. Men det er helt andre konstellasjoner i LO enn i Arbeiderpartiet.
– Men det er ikke fritt for at partiet har en påvirkningskraft?
– Ja. Og det har jeg sagt hele veien – det er vilje til å lage former for kompromiss. Det har man nå gjort i Arbeiderpartiet, og denne viljen vil også ligge her i LO.
LO avgjør sin posisjon i saken under kongressen som avholdes 8. - 12. mai. Arbeiderpartiets landsmøte avholdes 20.-23. april.
Flere sentrale forbund i LO slutter seg til oppfatningen om at Arbeiderpartiets LoVeSe-alternativ er godt, selv om de færreste sier seg helt fornøyd. Forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes sier til FriFagbevegelse at det er «sannsynlig at man på LO-kongressen vil komme fram til et kompromiss som står seg». Norsk Tjenestemannslag står fast ved sitt ønske om fullt vern av området.
NHO skeptisk
På andre siden av bordet er det få som lar seg imponere. NHO er skuffet over at Arbeiderpartiet går tilbake på tidligere vedtak om en samlet konsekvensutredning. Administrerende direktør for næringslivets hovedorganisasjon Kristin Skogen Lund mener også at utspillet er «overraskende i en tid da næringen og norsk økonomi sårt trenger tilgang på nye arealer og ny aktivitet».
– Det er skuffende at et bredt flertall ikke har klart å finne sammen i dette spørsmålet. Verken dagens eller tidligere regjeringer har klart å legge frem en sak som åpner for konsekvensutredning i området, selv om det har vært flertall for dette i Stortinget, sier Skogen Lund.