Helse
Familier kan få avlastere også i ferien
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie endrer forskriften om arbeidstid for avlastere. Dermed kan familier med syke barn ha avlastere også i ferien.
Det har vært jobbet med å få plass endringen i lang tid, ifølge en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet.
Statsråden er fornøyd med at endringen kom på plass før sommerferien.
– At regelverket nå åpner for ferieavlastning for familier med syke barn, betyr at flere familier nå får muligheten til å dra på sommerferie i år, sier Hauglie i pressemeldingen.
Nye innspill kom i høringsrunden
Forskriften om arbeidstid for avlastere ble først fastsatt i 2017. Målet med ordningen er å gi foreldre eller andre omsorgspersoner nødvendig fritid og ferie, samt hindre overbelastning.
Regelverket fra to år tilbake åpnet for avlastning på ukedager og i helger. Dette førte til at de aller fleste dermed fikk et slikt tilbud. I høringsrunden kom det derimot frem at det også var behov for lengre avlastningsperioder, for eksempel i forbindelse med ferier.
I den nye forskriftsbestemmelsen som nå er klar, åpner derfor departementet for at det kan avtales avlastning på inntil en uke. Vilkåret er at avlastningen ikke er svært belastende.
Kan fremstå selvmotsigende
Vilkåret for å få innvilget avlaster i utgangspunktet, er at en familie har nettopp «særlig tyngende arbeidsoppgaver». At avlastningen i ferier dermed ikke skal være «svært belastende» kan for mange virke som en selvmotsigelse.
I høringsnotatet gjør derimot departementet det helt klart at dette er to ulike vurderinger, som skal gjøres uavhengig av hverandre.
Avgjørelsen om familien har behov for en avlaster, gjelder den permanente familiesituasjonen.
I vurderingen av om avlaster kan innvilges i ferier, er det belastningen på den enkelte avlaster i den ene uka som er det vesentlig.
Vil ikke være mulig for alle
Dermed vil det ikke være mulig for de aller mest krevende tilfellene å få innvilget avlaster i en uke i strekk, forteller departementet i pressemeldingen.
Eksempler på tilfeller der dette ikke vil gå, er situasjoner hvor det å være avlaster for eksempel kan medføre hyppig ødelagt nattesøvn, eller andre uforsvarlige belastninger.
Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for at denne risikovurderingen gjøres på en god måte, heter det.