Aktuelt
Fanny Duckert
Hvorfor har du/dere skrevet denne boken?
Mediene har i stadig større grad fått et mer nærgående fokus på enkeltpersoner. Men det har vært lite forskning på dette. Vi har ønsket å får mer systematisk kunskap om hva som skjer med individer som havner I medienes kritiske søkelys gjennom sin yrkesrolle.
Hva er de viktigste poengene i boken?
Selv svært erfarne personer, med omfattende medietrening og støtteapparat, opplever store belastninger ved negative personkarakteristikker I pressen. Blir fordømmelsen ensidig og overveldende, kan det gi sterke reaksjoner og helseplager som sitter I flere år etterpå. Samtidig var det store individuelle variasjoner I reaksjoner og mestringsstrategier. Noen klarte seg bedre enn andre.
Er det noe nye synspunkter eller teorier som presenteres?
Vi har sammenfattet kunnskap om mer enn 60 personer og gått tett inn på deres personlige opplevelser, på kort og lang sikt, deres forhold til sine nærmeste omgivelser og hvordan de på ulike måter har mestret situasjonen - samt hvilke konsekvenser slike strategier har hatt. Dette er ikke gjort før. Vi har også sammenlignet sentrale punkter I Vær Varsom plakaten, med de faktiske erfaringene deltakerne har hatt I samspillet med pressen, og påvist viktige etiske dillemmaer.
Hva vil du oppnå med boken (ut over det at så mange som mulig leser den)?
Vi har ønsket å øke kunnskapen om hvilke psykologiske konsekvenser kritisk medieeksponering har for enkeltindivider og deres omgivelser. Dette kan bidra til en mer opplyst presseetisk debatt, men også til å gi bedre råd for hvordan håndtere slike situasjoner og hvordan hjelpe mennesker som har vært utsatt for negativ medieuthenging.
Hvem er målgruppen?
Målgruppen er dels profesjonelle medieaktører, dels personer som selv har opplevd eller vil oppleve å bli utsatt for kritisk medieoppmerksomhet, dels personer som står rundt og skal bistå I slike situasjoner.
Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?
Erna Solberg, Kristin Skogen Lund
Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?
30-40. Jeg er nokså altetende, leser mye fag, men er mest glad i skjønnlitteratur
Fører sosiale medier til at det blir mindre tid til å lese bøker?
Til dels, men ingen ting slår en god bok.
Kan du anbefale en fagbok du ikke har skrevet selv?
Ståle V. Einarson og Harald Pedersen: «Håndtering av konflikter og trakassering I arbeidslivet.»
Finnes det en roman du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
Maria Lunde: «Bienes historie». God roman som virkelig får det til å isne inn i ryggmargen når det gjelder hvilke skader vi mennesker er i ferd med å gjøre på kloden vår.
Finnes det en bok du vil anbefale spesielt til politikere og/eller ledere?
Nicholas Christakis & James Fowler: «Connected. the Amazing Power of Social Networks and How They Shape Our Lives»
Vil papirboken stå like sterkt om ti år som i dag?
Ja – nesten.
Hva liker du å gjøre på fritiden – utenom å lese?
Lage mat til venner og familie
Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?
Han Suyin, kinesisk født lege og forfatter. Kjent for sine fantastiske romaner fra Øst Asia.
Du har en rose og en kaktus -er det noen forfattere du vil dele de ut til?
Rose: Torkil Berge for sitt arbeid med å formidle kognitv terapi på innsiktsfulle og forståelige måter til brede målgrupper. Kaktus: Nettrollene på sosiale medier.