Nyskaping

Fantasifull forskning: Vant pris for å leve som en geit
Thomas Thwaites – eller «geitemannen», som han også kalles – lagde sine egne spesialproteser som gjorde ham i stand til å leve i bratte fjellsider sammen med en flokk geiter. For det ble han hedret med Ig Nobel-prisen.
Ig nobelprisen, deles ut hvert eneste år i september ved Harvard-universitetet. De alternative nobelprisene spiller på både nobelnavnet og det engelske ordet ignoble, som betyr «lite ærerikt».
Men prisen skal ikke – bare – dumme ut forskerne. Hensikten er å hedre prestasjoner som «får folk til å le, og deretter tenke», heter det i statuttene.
Prisene er ment for å feire det uvanlige, å ære det fantasifulle - og å anspore folk til økt interesse for vitenskap, medisin og teknologi.
Torsdag ble prisen delt ut for 26. gang.
Og her er alle vinnerne, god fornøyelse!
Reproduksjonsprisen: Polyester gir mindre sex
Den avdøde egyptiske forskeren Ahmed Shafik fikk prisen for sin studie av ulike tekstilers påvirkning på rotters seksualdrift. Ved å ikle hann-rotter små bukser i ulike stoffer – polyester, bomull og ull – kunne Shafik til slutt konkludere at polyester hemmer seksualdriften. Han mente dette også ville påvirke mannlige menneskers sexdrift også. Så holde dere unna polyesteren, gutter.
Økonomiprisen: Bergarters personlighet i markedsføring
Mark Avis, Sarah Forbes, og Shelagh Ferguson fra New Zealand vant økonomiprisen for sin steinharde entusiasme for bergarters personlighet gjennom et forskningsprosjekt som skulle vurdere om man kan oppfatte om bergarter har ulike personligheter sett fra et salgs- og markedsføringsperspektiv. Studien het da også «Merkevarepersonlighet hos stein – en kritisk evaluering av bergarters personlighet».
Fysikkprisen: Hvitehårete hester og fluer
En lang rekke forskere fra både Ungarn, Spania, Sveits og Sverige, vant fysikkprisen ved å kunne sannsynliggjøre at den frykde hestefluen holder seg langt unna hester med hvit man. Dessuten kunne de påvise at øyenstikkere er vilt begeistret og svært tiltrukket av svarte gravsteiner. Vi gratulerer!
Kjemiprisen: Volkswagen og klimatestene
Favorittseier her. Tyske Volkswagen vant overlegent for sine tester av klimautslipp fra bilene sine. Jo mer testing, jo mindre utslipp. Briljant.
Medisinprisen: Omvendt kløe-beviset
En gruppe tyske forskere har funnet ut at dersom har en irriterende kløe på venstre side av kroppen din, kan du lindre denne ved å se i et speil og klø deg på høyre side av kroppen –og vice versa. Itch!
Psykologiprisen: Sannhet fra løgnere
Forskere fra Belgia, Canada, Nederland, Tyskland og USA har hatt en tøff jobb med å intervjue 1000 notoriske løgnere om hvor ofte de faktisk lyver. Og som de selv sier – den største utfordringen med dette forskningsprosjektet var å vurdere sannhetsgehalten hos intervjuobjektene.
Fredsprisen: Bullshit-studien
Fra et knippe fredsduer i Canada og USA kommer den ultimate freds-studien. Forskerne vant fredsprisen nærmest kun for sin tittel, som er svært vanskelig å oversette til forståelig norsk, derfor serveres den i originaltapning: «On the Reception and Detection of Pseudo-Profound Bullshit».
Biologiprisen: Å leve som en grevling – og som en geit
Her ble prisen delt. Mellom de to britiske forskerne Charles Foster og Thomas Thwaites. Foster fikk prisen for sitt å leve som dyr-prosjekt, der han ved ulike anledninger bega seg ut i naturen for som en grevling, en oter, en hjort, en rev og en fugl.
Thomas Thwaites – eller «geitemannen», som han også kalles – lagde sine egne spesialproteser som gjorde ham i stand til å leve i bratte fjellsider sammen med en flokk geiter gjennom prosjektet «Hvordan jeg tok ferie fra å være menneske for å leve blant geiter».
Litteraturprisen: «En fluesamlers vei»
Svenske Fredrik Sjöberg vant den høythengende litteraturprisen for sitt trebinds selvbiografiske verk, «En fluesamlers vei», om gledene ved å samle fluer som er døde, og fluer som ennå ikke er døde.
for his three-volume autobiographical work about the pleasures of collecting flies that are dead, and flies that are not yet dead.
Perspektivprisen: Bedre utsikt mellom beina?
Atsuki Higashiyama og Kohei Adachi fra Japan vant denne prisen for å undersøke om ting ser annerledes ut når du bøyer deg over og ser på dem mellom bena.