Nyskaping
FDA saksøkt for å ha godkjent gen-laks
Produsenten av gen-laksen skryter av å være mer klimavennlig enn norsk laks.
Det amerikanske selskapet Aquabounty har i en årrekke jobbet med å utvikle genmodifisert laks. Arbeidet med å søke godkjenning for å produsere laksen, som vokser dobbelt så raskt som vanlig Atlanterhavslaks - og på mindre fôr, ble kronet med suksess sent i fjor, da amerikanske Food and Drug Administration (FDA) godkjente produktet som mat for mennesker. Det var første gang et gen-modifisert dyr fikk den godkjenningen.
I avgjørelsen heter det at laksen er trygg å spise og like næringsrik som annen laks.
I 2013, da DP så nærmere på gen-laksen, tok norske oppdrettere avstand fra å ta i bruk gen-modifisert laks. Men dersom kinesiske og amerikanske oppdrettere velger å starte produksjon, vil den norske laksen møte tøff konkurranse. I 2015 fikk Aquabounty også godkjenning til å starte produksjon og salg av laksen i Canada.
I sin årsrapport offentliggjort i slutten av mars, viser Aquabounty at det har norsk oppdrett i kikkerten. Selskapet gjør en grov sammenligning av transporten av laks fra Norge med lokalt produsert gen-laks og konkluderer med at transport over Atlanterhavet innebærer 23 ganger høyere utslipp av CO2.
FDA saksøkt
Nå viser det seg at norske oppdrettere får uventet hjelp. En rekke organisasjoner innen oppdrett og miljø har gått sammen og saksøkt det amerikanske tilsynet for å ha godkjent laksen.
Mange miljøvernere er bekymret for at gen-modfisert laks skal rømme og pare seg med vanlig laks. Aquabounty mener denne risikoen er liten siden laksen vil vokse i landbaserte mærer.
I boken til oppdrettsjournalist Kjersti Sandvik, Under overflaten, går det frem at landbasert oppdrett, hvis det lykkes å oppskalere den, kanskje utgjør den største trusselen mot norsk oppdrett i fjordene. Dersom man bygger store bassenger for laks nærmere markedet, har man en klar konkurransefordel. Og Sandvik viser også at det er mer miljøvennlig med lukkede bassenger siden det blir mindre avføring i havet og siden mindre av fôret spres utenfor mærene og medfører at annen fisk og krepsedyr blir utsatt for medisiner ment for laksen. Laksenlusen kan muligens også lettere kontrolleres i lukkede anlegg.