Nyskaping

Fem faresignaler

Publisert Sist oppdatert

Du har valgt å ta steget ut av det trygge, og starter din egen bedrift. Frihetsfølelsen, ønsket om å komme opp med noe nytt og spennende eller bare følelsen av å bygge opp noe verdifullt kan være det som driver deg.

Så kommer ofte hverdagen: Du må sørge for å tjene nok penger, betale regninger i tide og sørge for å levere noe av verdi for dine kunder. Samtidig prøver du hele tiden å bli oppdaget av viktige kunder, ofte bare med et minimalt budsjett.

I en slik situasjon er det helt avgjørende å inneha de viktigste ressursene, å være tålmodig samt å kunne treffe de gode beslutningene, skriver Glenn Llopis i Entrepreneur.

Llopis forteller at overgangen fra næringslivsleder til gründer krevde et nytt tankesett for ham: De store budsjettene fantes ikke lenger, og luksushotellene var nå forbeholdt andre. I stedet måtte han lære seg sin nye hovedoppgave: å finansiere sin egen bedrift.

Han presiserer også at det er vanskelig å sammenligne ulike gründeres erfaringer, siden de er så forskjellige. Det de imidlertid har til felles er at de må treffe gode beslutninger. Det er her det er mye å hente, hevder han.

Dårlige beslutninger – fem faresignaler:

For å kunne lykkes med de gode beslutningene, og med å få litt velfortjent flaks, advarer Llopis mot å falle i følgende feller:

Perfeksjon:

  • Det perfekte finnes ikke – det er alltid en måte å forbedre seg på
  • Unngå å bli slukt inn i perfeksjonshullet – det er vanskelig å komme seg ut igjen
  • Tenk realistisk, ikke utopisk
  • Fokuser på gradvis forbedring, fremfor de store sprangene

Utsettelser:

  • Dårlige beslutninger blir synlige når du ignorerer oppgavene som bedriften din er avhengig av at du utfører
  • Det finnes ingen unnskyldning for ikke å utføre oppgaver du ikke liker
  • Jo flere hjørner som kuttes, desto dårligere blir beslutningene dine til slutt

Du er ikke sulten nok:

  • Når du tar spranget ut for å bli gründer må du ha en veksttankegang – en tankegang der ordet «nok» ikke eksisterer
  • Du må være sulten nok for å lykkes med å skape vekst
  • Gode gründere bruker usikkerhet og uforutsigbarhet til å få maksimalt ut av hver mulighet
  • Å være sulten handler om å gjøre seg bemerket, å utgjøre en forskjell og å finne måter å bygge et momentum som varer
  • Den dagen du slutter å bry deg om dette, er den dagen du vil mislykkes som gründer

Mangler fokus på detaljer:

  • Dersom du ikke bryr deg om detaljene i arbeidet du gjør, blir du dårligere skikket til å multitaske på en effektiv måte og til å treffe gode beslutninger
  • Å være oppmerksom på detaljer handler om å stille mange spørsmål, og om aldri å anta svar på disse
  • Ha en student–tankegang, for bedre å kunne forstå tingene du ikke umiddelbart fatter eller ønsker å forstå

Er for lite kritisk:

  • Tiden går ekstremt fort for en gründer i overlevelsesmodus
  • Du må ikke la intensiteten i hverdagen din overskygge behovet ditt for kritisk tenkning
  • En kritisk grunnholdning vil bidra til at du finner ut hvordan du best kan navigere i hverdagen, i forhold til ansvaret og presset du er utsatt for
  • Disipliner deg selv til å bli en kritisk tenker

Kilde: Glenn Llopis / Entrepreneur

Powered by Labrador CMS