Samfunn
Fem sentralbankmøter på tre dager: Dette forventer analytikerne
I kjølvannet av den europeiske sentralbankens omfattende tiltakspakke forrige uke, holder fem sentralbanker møter denne uken. Der skal kursen stakes ut for å stabilisere det urolige finansmarkedet.
I tillegg til Norges Banks rentemøte torsdag denne uken, der alt annet enn kutt i styringsrenten fra 0,75 prosent til 0,50 prosent vil være en stor overraskelse, møtes sentralbankene i Japan (tirsdag), USA (onsdag), Storbritannia og Sveits (torsdag).
Det forventes små eller ingen endringer i de to ikke-europeiske sentralbankene, og det knyttes mest spenning til signalene om hva som vil skje videre.
Sitter på gjerdet
I sin morgenrapport mandag skriver sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum: – Etter introduksjon av minusrente etter forrige rentemøte i januar (-0,1 prosent i Japan, journ. anm.), ventes det ingen nye politikkendringer på dette møtet. Onsdag kveld er det den amerikanske sentralbankens tur. De fleste - oss inklusive - regner med at intervallet for styringsrenten opprettholdes på 0,25- 0,50% på dette møtet. (...) Med tilsynelatende fortsatt solid underliggende vekst, stadig færre ledige hender til rådighet og tendenser til høyere lønns- og prisvekst, regner vi med at Fed vil varsle at renten skal videre opp dette året.
Også sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea tror den amerikanske sentralbanken vil være avventende, ifølge hans morgenrapport:
– Før vi kommer til Norges Banks rentebeslutning på torsdag vil både BoJ (Japan) og Fed (USA) ha holdt sine styringsrenter i ro henholdsvis tirsdag og onsdag. Fed vil innta en vente-og-se-holdning, men holde døren åpen for en renteøkning i april eller juni.
Europa
Den europeiske sentralbankens rentekutt og utvidede aktivakjøp (kjøp av eurolandenes statsobligasjoner) kan få innvirkning på utfallet av møtene i de europeiske sentralbankene. DNB skriver at presset kan øke mot små valutaer liggende omkring eurosonen som følge av tiltakspakken, men at dette ikke synes "å være noe tema" nå. Danmark er det så langt siste landet som har besluttet å ikke røre sine signalrenter, noe det forventes at den sveitsiske sentralbanken (SNB) følger opp, "og dermed fortsatt sikte mot en tremåneders pengemarkedsrente rundt -0.75%," skriver Dørum i sin analyse.
Det er knyttet usikkerhet til britisk økonomi og markeder i påvente av en eventuell "Brexit" - utmeldelse av EU.
– Heller ikke Bank of England ventes å endre renten nå. Her har det første løftet i Bank Rate, fra en historisk bunn på 0,5%, blitt utsatt og utsatt, ettersom inflasjonen har unnlatt å ta seg opp som ventet, skriver Dørum.
Norge
Høydepunktet for de fleste i norges finanslokaler denne uka er rentemøtet til Norges Bank. Analytikere har i lengre tid spådd kutt i styringsrenten, og at det kan komme signaler om ytterligere kutt - helt ned mot nullrente i løpet av året. Nordea Markets er blant aktørene som har vært tydeligst på dette.
– Ikke bare kommer de til å kutte renta med 1/4 prosentpoeng til 0,50 %, den nye rentebanen vil inneholde en liten sannsynlighet for at styringsrenta kommer ned til 0. Så og si alt av nyheter er kommet inn på nedsiden siden desember; veksten i norsk økonomi er lavere, rentene ute er lavere, pengemarkedspremien er høyere, forwardprisen på olje er lavere og oljeselskapene har varslet enda litt større fall i oljeinvesteringene enn tidligere antatt. I tillegg peker signalene fra årets lønnsoppgjør i retning av lavere lønnsvekst i år enn det Norges Bank så for seg, skriver Olsen, som likevel tror Norges Bank vil være noe tilbakeholdne:
– Selv om nyhetene siden sist i sum egentlig bør presse rentebanen ganske langt ned mot null, vil trolig Norges Bank være litt tilbakeholdne. De kommer ikke til å vedkjenne seg argumentet om å holde kruttet tørt, men vi tror de innerst inne vet at retningen på renta er viktigere enn nivået for å holde krona svak. Berg-og-dalbane-turen til EUR på torsdag, hvor Draghi uttalte at gulvet for renta kan være nådd, var en påminnelse i så måte.
Dørum i DNB ser ingen grunn til å betvile dette:
– Det vanker ingen premie for å gjette riktig på at foliorenten vil bli kuttet fra 0,75% til 0,50%. I desember varslet Norges Bank sannsynlighetsovervekt for rentekutt i mars. Siden har det meste blitt svakere enn Norges Bank da så for seg: anslått vekst og inflasjon for våre handelspartnere, utenlandske renter, oljeprisen (tross siste fire ukers oppgang), og aktiviteten her hjemme. I tillegg synes bolig- og kredittveksten nå å dempes. Bare en noe svakere kronekurs og noe høyere prisvekst, begge deler ventelig forbigående, trekker i motsatt retning, skriver Dørum.