Samfunn

Fikk skryt fra SV

Ola Borten Moe fikk en uventet julegave fra SV i stortingssalen mandag: Skryt.

Publisert Sist oppdatert

Borten Moe er ikke akkurat blitt overdrysset av godord fra SV og miljøbevegelsen etter at han tok over som olje- og energiminister. Et unntak ble gjort under Stortingets behandling av petroleumsmeldingen.

– Statsråden var forbilledlig tydelig på at målsettingene i klimaforliket står ved lag og at elektrifisering av sokkelen blir et viktig klimatiltak framover, sa SVs energi- og miljøpolitiske talsmann Snorre Valen.

Hvor vidt Borten Moe virkelig var så tydelig, kan kanskje diskuteres. Statsrådens forsikringer om at målsettingene i klimaforliket står ved lag, hvilte nemlig på bestemte forutsetninger.

– Jeg stiller meg helt og fullt bak målsettingene, sånn som de er skrevet inn i klimaforliket, sa Borten Moe.

Tolkninger

Avtaleteksten fra 2008 gir rom for ulike tolkninger og Sp-statsråden utstedte ingen garantier om at to tredeler av samlede norske utslippskutt skal tas nasjonalt – slik det er vanlig å lese klimaforliket mellom regjeringspartiene, Venstre, KrF og Høyre.

– Det er en samlet regjering som legger fram petroleumsmeldingen, og det var en samlet regjering som stilte seg bak klimaforliket på Stortinget. Jeg er trygg på at regjeringen også samler seg om en offensiv klimamelding, sa Borten Moe.

Stortingsmeldingen om norsk klimapolitikk er utsatt en rekke ganger og vil først bli lagt fram til neste år. Opposisjonen mener forsinkelsen skyldes konflikter mellom det SV-styrte Miljøverndepartementet og Borten Moes Olje- og energidepartement.

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen mener SV har tapt avgjørende slag i arbeidet med oljemeldingen og tror partiet kan vente nye nederlag i klimameldingen.

– Petroleumsmeldingen er god. Regjeringen har lagt seg på Fremskrittspartiets linje, sier Solvik-Olsen.

– Må si nei

SVs Snorre Valen fnyser av Fremskrittspartiets oppsummering, og slår fast at partiet hans er godt fornøyd med regjeringens olje- og gassmelding.

– Den slår fast at nye oljefelter ikke skal åpnes for enhver pris. Det liker ikke Frp, sa Valen og pekte på at Møreblokkene samt områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke er åpnet for oljevirksomhet.

Saksordfører Eirin Sund (Ap) mener petroleumsmeldingen synliggjør hvor viktig næringen er for Norge. Bare seks norske kommuner er uten arbeidsplasser som direkte kan knyttes til olje og gass.

– Meldingen viser at dette ikke er en solnedgangsindustri, men det motsatte. Petroleumsnæringen skaper store verdier og står for en firedel av bruttonasjonalproduktet, en tredel av statens inntekter og halvparten av eksportinntektene, sier Sund.

Å opprettholde produksjonen ved å øke utvinningen fra eksisterende felt er et av hovedmomentene i meldingen. Det forutsettes også at leteaktiviteten fortsetter både i modne og umodne områder – og at åpningsprosessene for Jan Mayen og nye områder sør i Barentshavet gjennomføres som forutsatt. (©NTB)

Powered by Labrador CMS