Samfunn

Frankrikes statsminister François Fillon

Fillon: – Velferds­staten ikke truet

Frankrikes statsminister François Fillon frykter ikke at gjeldskrisen som rammer land etter land i Europa, skal true velferdsstaten.

Publisert Sist oppdatert

Han innrømmer likevel at drastiske budsjettkutt kan forsinke en ny oppgangstid.

– Det er vanskelig å finne balansepunktet der kutt i offentlige utgifter for å håndtere gjeldsmengden, ikke kveler ny økonomisk vekst i starten, sier Fillon. I helgen kunngjorde også Frankrike enorme kutt i offentlige utgifter. Hele 45 milliarder euro skal spares i løpet av tre år som ledd i å få underskuddet ned fra dagens 8 prosent til kravet for eurolandene på 3 prosent. Til sammenligning skal Tyskland kutte 86 milliarder euro. Senere i uken møtes EUs stats- og regjeringssjefer i et forsøk på å få til bedre samordning av finanspolitikken og strengere budsjettdisiplin. Mandag var den franske statsministeren i Oslo, der han blant annet var i audiens på Slottet, hadde arbeidslunsj med statsminister Jens Stoltenberg og ledende medlemmer av regjeringen og avla et besøk på Stortinget.

Gass i nord

Den offisielle visitten ble innledet søndag i Finnmark, der den franske statsministeren og hans følge besøkte Snøhvitfeltet og gassanlegget på Melkøya. Fillon understreket da også Frankrikes nære forbindelser med Norge på områder som olje, gass og energi da han sammen med Stoltenberg møtte pressen i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien. – Franske selskaper er tett involvert i utvinningen av gass og olje på norsk sokkel, og de vil investere mer. Barentshavet åpner nye muligheter. Jeg er svært imponert over de tekniske nyvinningene som er gjort på Snøhvit, sa Fillon. Han synes det er litt for lenge siden en fransk statsminister var på besøk i Norge og vil ha i gang en tettere politisk dialog, ikke minst fordi Norge og Frankrike deler et sterkt engasjement i kampen mot avskoging. Stoltenberg minnet om at en tredel av fransk gassforbruk dekkes av leveranser fra Norge og at selskaper som Gaz de France og Total har vært sterkt engasjert i utviklingen av norsk petroleumsindustri.

Gjeldskrisen

Den voksende gjeldskrisen var imidlertid hovedtemaet for samtalene, når de nødvendige forsikringer om godt tosidig og multilateralt samarbeid var unnagjort. Stoltenberg påpekte at Norge blir sterkt berørt av det som skjer i EU, uavhengig av medlemskap. – Bankkrisen er blitt en jobbkrise som igjen er blitt en gjeldskrise. Land etter land strammer betydelig inn, og mange av dem har ikke noe valg. Men det ligger en fare i at kuttene kommer så raskt og blir så sterke, at de kan føre til nye tilbakeslag. Jeg vil oppfordre EU til å se på hvordan etterspørselen kan holdes oppe til en normal økonomisk vekst kommer tilbake. Det er helt avgjørende, sa Stoltenberg.

Fillon forsvarte den franske samfunnsmodellen med en sterk stat som fordeler mest mulig rettferdig.

– Dette er ikke en foreldet modell. Men støtte til de svakeste er ikke det samme som å overføre enorm gjeld til neste generasjon. Vi må komme ned på en statsgjeld det er mulig å bære. Høyt offentlig forbruk og høy gjeld går ikke sammen. Derfor må vi kutte. Og det har vi mulighet til, uten at det rokker ved velferdsstaten. Ett av grepene er at gjeldsnedbetaling må skje over lengre tid, sier Fillon. (©NTB)

Powered by Labrador CMS