Samfunn
Finansnæringen lanserer bransjenorm for salg av forbrukslån
Samtidig ligger det forslag til nye regler til vurdering i justisdepartementet. – Normen går ikke like langt som regelforslaget som ligger i departementet, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet.
En av Norges største vekstnæringer er salg og markedsføring av forbrukslån. Nå har finansnæringen foreslått en ny norm som skal innføre strengere regler.
Forslaget kommer kort tid etter at tidligere Forbrukerombud Gry Nergård skiftet beitet og ble direktør i Finans Norge.
Normen bransjen foreslår går lenger enn dagens regelverk, men den vil ikke være gjeldende for andre enn medlemmer i Finans Norge og
Finansieringsselskapenes Forening (FinFo).
– Vi registrerer som mange andre en kraftig vekst i både markedsføring og volumet på forbruksgjeld som over tid ikke er bærekraftig. Dette er bakgrunnen for at vi nå har utarbeidet en bransjenorm som på noen punkter er strengere og mer konkret enn lovverket, og som vil gjelde som en minimumsstandard for alle medlemmene i de to foreningene, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.
– For foretak som ikke er medlem i en av foreningene, kan det kanskje være fristende nå å forsøke å ta markedsandeler ved å ikke følge normen. Det vil være uheldig, og da kan det være klokt om myndighetene tar utgangspunkt i vår bransjenorm og lovregulerer markedet slik at alle må følge de samme reglene, sier Kreutzer.
Går ikke like langt som mulige regler
Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, sier til Dagens Perspektiv at det ligger regler til vurdering i justisdepartementet. Disse reglene ble i sin tid utformet av forbrukerombudet.
– Vi merker oss at bransjer nå erkjenner at det har gått for langt i markedsføringen av disse produktene. Men normen går ikke like langt som regelforslaget som ligger i departementet, sier Jensen.
Etter planen skal regjeringen presentere nye regler i en høring til våren.
– Jeg vil ikke spekulere i hvilke motiver næringen har for å presentere dette i forkant av eventuelle nye regler, sier Jensen og peker på at dersom det kommer en forskrift vil den naturligvis gå foran en bransjenorm.
Jensen synes ellers forslagene fra næringen er gode og fornuftige.
Den store forskjellen mellom normen og reguleringsforslag går på mulighetene for sanksjoner overfor de aktørene som bryter normen.