Helse

SKAL PRIORITERES: Alle personer over 18 år med diabetes skal prioriteres for vaksinasjon i gruppen for underliggende tilstander med moderat risiko.

Flere leger har ikke prioritert diabetespasienter i vaksinekøen

Mange fastleger har ikke prioritert diabetespasienter i vaksinekøen. Dette er mot anbefalingene fra helsemyndighetene, og Folkehelseinstituttet har nå reagert.

Publisert Sist oppdatert

Til NRK opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) at de kjenner til at en del fastleger gjør feil i møte med diabetespasienter, og derfor har sendt ut ekstra informasjon i håp om at det skal hjelpe.

Diabetespasienter er definert i risikogruppe fem, og skal derfor prioriteres, men flere pasienter har opplevd å få beskjed om at diabetesen deres er for velregulert til at de kan få vaksinen nå.

FHI presiserer derfor overfor fastleger at alle personer som er 18 år og eldre og har diabetes, skal prioriteres for vaksinasjon i gruppen for underliggende tilstander med moderat risiko (prioriteringsgruppe 5, 6 & 7).

Dårlig blodsukkerkontroll er en risikofaktor for alvorlig forløp, men også diabetespasienter med velregulert blodsukker skal prioriteres for vaksinasjon. Personer med svangerskapsdiabetes følger råd for gravide, understreker FHI.

Ifølge Diabetesforbundet er over 70 prosent av alle voksne pasienter med diabetes allerede vaksinert.

Powered by Labrador CMS