kunst
Folk er folk
«Folk er folk» er tittelen på fotoserien som pryder veggene hos Likestillings- og diskrimineringsombudet. Den gir Sunniva Ørstavik håp i hverdagen.
– Folk er folk. Det er noe av det fineste vi kan tenke – at alle mennesker er så menneskelige. Du er folk, og jeg er folk. Grunnsteinen i alt arbeid er denne respekten for andre mennesker, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.
Fotografiene er tatt av Morten Krogvold, en av Norges mest anerkjente fotografer. Krogvold er mest kjent for sine portretter, og i fotoserien «Folk er folk» har Krogvold portrettert mennesker med nedsatt funksjonsevne. En sitter i rullestol, en annen er blind, en tredje har Downs syndrom. På Ørstaviks kontor henger et fotografi av en kvinne som med lukkede øyne og et stort smil om munnen lener seg mot vinden og verden.
– Hun står og lener seg mot noen krykker, men det er ikke der fokuset i bildet ligger. Jeg opplever at bildet utstråler lykke, håp og undring, sier likestillings- og diskrimineringsombudet. Slik burde vi mennesker også bli flinkere til å se bakenfor det ytre, mener Ørstavik. Altfor ofte er det forskjellene vi fokuserer på, heller enn likhetene.
Forandre verden
Til hvert av bildene i fotoserien står et sitat. Ved siden av Ørstaviks bilde er det noen ord fra antropologen Margareth Mead som tillegger bildet ytterligere mening:
«Tvil aldri på at en liten gruppe med bevisste og engasjerte borgere kan forandre verden. For til alle tider er det nettopp de som har gjort akkurat det.»
– Jeg synes jo noen ganger at samfunnet endrer seg for sakte. Men når jeg leser dette sitatet, kan jeg se tilbake på historien og tenke på alle de store og viktige endringene som har skjedd, fordi noen har gått foran og ledet vei. Og da tenker jeg at er det håp – for det finnes mennesker som vil noe bedre sammen.