Samfunn
Folkeforføreren fra Stange
Politikk er som kjent det umuliges kunst. En kunst Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum må sies å beherske til det fulle.
Grensen for suksess går verken ved bygrensen eller 20 prosent.
Og denne uka tok han et nytt steg da Senterpartiet brøt nok en grense, og fikk over 20 prosent oppslutning på en meningsmåling. I Trøndelag er det flere som vil ha ham som statsminister enn både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg. Holder dette inn til valget neste år, vil Sp gjøre sitt beste Stortingsvalg noensinne – bedre enn under «EU-valget» i 1993, med partiets foreløpige rekord på 16,7 prosent oppslutning.
Ja, da, det er klart finnes det politiske årsaker til at Senterpartiet gjør det så bra på målingene. Mange er motstandere av sentralisering og vil ha tjenester «der folk bor». Dessuten er Sp det opposisjonspartiet som er best – og mest troverdig − på å være «mot regjeringen». Men altså, når ble folk så veldig opptatt av formannskapet sitt? Av sin «lokale fylkeskommune»?
Vedums popularitet handler ikke bare om politikk. Det handler om at Vedum har inntatt den soleklare posisjonen som landets mest folkekjære politiker.
I mediene spiser Vedum kake, drikker kaffe, kjører traktor, hogger ved, steller dyr, og bruker Norwegian-slips. Han er en mester i å «være en av oss». Der han oftest gjør seg dårligst, etter denne osloenserens mening, er i politiske debatter. Men når det kommer til å levere godt humør, sitatvennlige setninger til journalister og servere kaffe til velgere har han ikke sin like.
Trygve Slagsvold Vedum er en av få opposisjonspolitikere som har klart å holde seg relevant i løpet av koronapandemien
Til og med i Oslo gjør Sp og Vedum det bra. Rasjonelt sett er det nesten absurd at byene skal støtte et parti som nærmest er tuftet på kampen for distriktene – mot sentrum.
Trygve Slagsvold Vedum er i tillegg en av få opposisjonspolitikere som har klart å holde seg relevant i løpet av koronapandemien. Bøhler-signeringen var et smart trekk, som ga mye positiv oppmerksomhet. Vedum står opp taxi-næringen og et Norwegian i krise, og anklager høyresiden for å sette stadig nye «avgiftsrekorder».
Og der andre toppolitikere sliter med å få politisk oppmerksomhet under koronakrisen, blir Trygve med på NRKs underholdningsprogram Maskorama.
Han er utkledd som et fugleskremsel, synger som ei kråke, og blir stemt hjem til Stange, men går ut som en slags vinner like vel.
Hvilke andre norske politikere hadde overlevd en Twitter-kveld etter en slik opptreden? Støre hadde blitt korsfesta.
Oppturen på meningsmålingene har i tillegg gjort at noen har klart å få spinn på statsministerspørsmålet på rødgrønn side. Vedum bruker jo ifølge seg selv ikke PR-konsulenter, så det er sikkert ikke han som har sparket i gang den ballen, men det er i alle fall han som tjener på at den ruller videre. «Vi har fokus på sakene, og ønsker en regjering som vil utvikle hele Norge».
Et annet poeng, som arbeidsminister og uautorisert Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen snakket om under et frokostmøte i regi av tenketanken Civita denne uken, er et ledig rom i norsk politikk for de som står til venstre økonomisk (heia staten) men er konservative når det kommer til verdier og identitetspolitikk. Det rommet er Sp i ferd med å ta, med sin EU-motstand og «hyggelige nasjonalisme».
Det er mange som mener Senterpartiet har enspora og dårlige løsninger, og at de er blitt det nye «nei til alt og ja til ingen-partiet», som en gammel venn med Oslo Vest-adresse sa det nylig. Men det er stadig færre som mener Sp-lederen er bondsk, traust og kjedelig.
Kanskje kommer han nær ditt lokalmiljø en dag. Da gjelder det å ha kaffen klar.